Riječ je o otkriću u fundamentalnoj fizici, što ga čini još prilično dalekim od konkretne primjene, ali bi se jednog dana mogao koristiti u razvoju efikasnijih senzora ili jačih lasera. Soljačić, profesor na prestižnom bostonskom Massachusetts Institute of technology smatra kako bi otkrića poput ovog mogla dovesti do stvaranja i deset puta jačih lasera od današnjih

Marin Soljačić, hrvatsko-američki, odnosno, kako sam kaže, svjetski znanstvenik, jer fizika je svjetska disciplina, ostvario je još jedno postignuće. Uz dokaz postojanja Weylovih točki, čija je egzistencija u teoriji dokazana još 1929. godine, Soljačić je s grupom znanstvenika otkrio još jedan dugoročno važan fenomen. Otkriće se, kao i u nekoliko ranijih slučajeva, odnosi na područje svjetlosti.
– Riječ je o otkriću u fundamentalnoj fizici, što ga čini još prilično dalekim od konkretne primjene, ali bi se jednog dana mogao koristiti u razvoju efikasnijih senzora ili jačih lasera – kaže nam je profesor Soljačić. On smatra kako bi otkrića poput ovog mogla dovesti do stvaranja i deset puta jačih lasera od današnjih.
Urednici važnih znanstvenih magazina poput Naturea, gdje je rad o Diracovim konusima objavljen, prihvatili
– Nakon što znanstvenik pošalje uredniku takvog magazina svoj rad, on procjenjuje zaslužuje li prostor. Ako tako odluči, šalje ga na recenziju nekolicini najjačih znanstvenika iz tog područja koji procjenjuju autentičnost te njegov značaj. Tek tada dobivate mjesto na stranicama magazina kakav je Nature – zaključuje profesor na prestižnom bostonskom Massachusetts Institute of technology.

Više