Znanstvenici tvrtke Genos, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i Medicinskih fakulteta u Osijeku i Splitu otkrili su u sklopu velikoga međunarodnog konzorcija biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY. Rezultate istraživanja objavio je časopis “Dijabetes”, službeno glasilo Američke asocijacije za dijabetes

 

Znanstvenici tvrtke Genos, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i Medicinskih fakulteta u Osijeku i Splitu otkrili su u sklopu velikoga međunarodnog konzorcija biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY. Rezultate istraživanja objavio je časopis “Dijabetes”, službeno glasilo Američke asocijacije za dijabetes.
TvrtkaGenos ističe kako je rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo važno jer oni trebaju drukčiju terapiju koja može dugi niz godina kontrolirati bolest bez pojave komplikacija.
Za navedeni biomarker tvrtka Genos ima trećinu patentnih prava za to otkriće, a nedavno je bila i finalist Europske nagrade za inovacije. Zahvaljujući tome Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će vrlo brzo biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih postoji sumnja na MODY podtip dijabetesa.
Istraživač u tvrtki Mislav Novokmet ističe kako su objavljeni rezultati posljedica analize nekoliko tisuća ljudi. Analiza je omogućila otkrivanje veze između HNF1A gena koji uzrokuje MODY dijabetes i glikana u krvi, napominje Novokmet i dodaje kako su nakon toga uspjeli pokazati da analizom krvi mogu pouzdano prepoznati pacijente s bolesti, te štoviše da analiza glikana omogućuje prepoznavanje mutacije koja znatno utječu na funkciju proteina i razvoj bolesti.
(HRT)