Društvo prijateljstva osnovano je 2005. godine, na inicijativu GK Stuttgart i kruga prijatelja Hrvatske, a dosadašnji predsjednik je bio Thomas Blenke (MdL). Za novog predsjednika društva jednoglasno je izabran dr. med. Bernhard Lasotta (MdL), dugogodišnji ugledni političar i član parlamenta BW-a

U prostorijama GK RH u Stuttgartu održana je 11. studenoga redovita izborna skupština Društva prijateljstva Republike Hrvatske i Baden-Württemberga („Freundeskreis Baden-Württemberg-Kroatien“).
Društvo prijateljstva osnovano je 2005. godine, na inicijativu GK Stuttgart i kruga prijatelja Hrvatske. U upravi društva i članstvu nalazili su se i nalaze mnogi utjecajni njemački političari i poslovni ljudi, kao i mnogi angažirani Hrvati iz Baden-Württemberga. Tako je funkciju prvog predsjednika obnašao Ulrich Müller (Minister a.D.), u upravi su bili Johannes Jung (MdB. a.D.), Josip Juratović (MdB), dr. Christoph Palmer (Minister a.D.), i mnogi drugi uglednici.
Društvo je osnovano kao nadstranačko i vjerski neovisno, radi jačanja suradnje među ljudima iz Hrvatske i Baden-Württemberga, prije svega na području kulture i gospodarstva. Do sada su organizirane brojne manifestacije, stručna i politička predavanja, a posebno koncerti povodom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, na kojima su se njemačkoj publici imali prilike predstaviti poznati hrvatski glazbeni umjetnici.
Dosadašnji predsjednik društva Thomas Blenke (MdL) izvijestio je nazočne o radu društva u proteklom razdoblju. Poradi profesionalnih aktivnosti kojima je vezan za drugi politički segment, Blenke nije se više kandidirao za funkciju. Kazao je da je „Freundeskreis“ mala, ali izuzetno važna udruga koja ima budućnost čiji je cilj u svim segmentima poticati prijateljstvo.
Za novog predsjednika društva jednoglasno je izabran dr. med. Bernhard Lasotta (MdL), dugogodišnji ugledni političar i član parlamenta BW-a. Dopredsjednici su Johannes Jung (MdB a.D. i voditelj Ureda BW-a u Bruxellesu dr. Milenka Plavec i Josip Zrinski. Za rizničara je izabran Thaddäus Kunzmann (MdL), a članovi predsjedništva su ing. Srećko Bošnjaković, Marijo Matić, Pero Vidović, Petra Jung i Biserka Brender. GK Stuttgart, koji sukladno statutu, također imenuje jednog člana u predsjedništvo, svoga će kandidata dostaviti naknadno.
Nakon preuzimanja dužnosti, dr. Lasotta se je zahvalio na ukazanom povjerenju. Nazočnim članovima na izbornoj skupštini se prigodno obratio i gk RH Stuttgart, Slavko Novokmet.

Tekst: Ivan Sablić