Šestminutni film Franza Simonića dokumentira povijest dvojezične općine, u kojoj od 1533. godine žive Hrvati. Informira i o različitim znamenitostima sela koje je najstarija vinogradarska općina Gradišća

Općina Cogrštof se kratkim filmom predstavlja na internetu. Film dokumentira povijest dvojezične općine, u kojoj od 1533. godine žive Hrvati. Šestminutni film Franza Simonića informira i o različitim znamenitostima sela.
U filmu se spominje prvi trag imenu sela 1461., predstavljaju se različita seoska društva kao Tamburica Cogrštof, ali i športska društva. Velika tema je i vinogradarstvo kao i činjenica, da je Cogrštof najstarija vinogradarska općina Gradišća. Načelnik sela je Helmut Zakall (SPÖ).
U filmu se selo predstavlja kao atraktivno mjesto za život. Načelnik Zakall je naglasio, da su u filmu svjesno upozorili na dvojezičnost sela, koju kane i dalje njegovati. U Cogrštofu je nedavno ekopoljoprivrednica Martina Schmit otvorila novi ‘biodvor’.
U okviru proslave 550. godišnjice prvoga spomena Cogrštofa 2011. Je Hrvatski kulturni dokumentarni centar izdao knjigu o Cogrštofu.
Film će biti prikazan danas na ORF III u 18,00 sati. (Hrvatska redakcija ORF-a)