Svjetlo dana ugledao je prvi broj novog časopisa HD Ljubljana. Drugi broj Klasja predstavit će događaje koji će slijediti u ljeto i jesen ove godine

Svjetlo dana ugledao je prvi broj novog časopisa Klasje. Nakladnik mu je Hrvatsko društvo Ljubljana, a odgovorni urednik Petar Antunović. Urednički odbor čine Ivan Botteri, Ivana Lah Stipić, Vesna Hrdlička Bergelj, Anita Koritnik i Katica špiranec.
Ožujak je započeo s novim Klasjem u vašim rukama. Želimo da s Klasjem krene i novo doba Hrvatskoga društva Ljubljana u očuvanju i njegovanju hrvatskoga jezika, kulture, običaja i baštine. Time ćemo najviše učiniti na održavanju i jačanju prepoznatljivosti i priznanju hrvatskoga nacionalnog identiteta u prijateljskoj Sloveniji. Naša je aktivnost vrjednija ako smo otvoreniji, ako nas je više u broju i u generacijama, ako sami stvaramo događaje i uživamo u njima, zajedno s našim prijateljima koje ćemo pozivati.
Na godišnjoj skupštini društva okupili smo se 21. ožujka, saslušali izvješće o našemu djelovanju u 2014. godini te predstavili plan i program djelatnosti za ovu godinu. Dakako, bila je to prigoda da o svemu raspravljamo. O onome što je bilo i još više o onome što bismo željeli učiniti ubuduće. Svaka ideja je vrijedna promišljanja. U dobroj namjeri dolaze uvijek i dobra djela. Naše vrijedne sekcije ručnih radova »Ruža hrvatska« i »Pčelice« 28. ožujka su prigodom uskršnjih blagdana priredile izložbu svojih radova u Domu Janeza Krsnika Trnovo. »Pčelice« su nastupile s pjesmama i recitacijama na hrvatskom jeziku.
Na komemoraciji hrvatskim žrtvama na Crngrob kod Škofje Loke tradicionalno idemo 24. svibnja. Svetu misu slavio je župnik Stare Loke, velečasni dr. Alojz Snoj, a uslijedila je komemorativna procesija pored grobišta i križeva, koji će se blagoslivljati i ukrasiti spomen-vijencima. Na kraju smo se družili s gostima koji su na tu komemoraciju stigli iz Hrvatske i Slovenije.
Delegacija Hrvatskoga društva Ljubljana od 28. do 31. svibnja odlazi na susret hrvatskoj jezičnoj manjini u pokrajini Molise, u srednjojItaliji. Bit će to prigoda sudjelovanja na glavnoj proslavi Svete Luce, koja ih je pratila i štitila kada su prijeviše stoljeća došli u talijanska brda iznad Jadranskoga mora. Naše društvo upriličit će koncert hrvatske glazbe i izložbu hrvatskih ručnih radova. Dugo se pripremamo i želimo taj susret, pa se radujemo stjecanju novih prijatelja u dalekom kraju koji tako vjerno čuvaju i njeguju svoj hrvatski jezik (o tom posjetu i u posebnom članku pozdrava Hrvatima hrvatskih mjesta Kruč, Filić i Mundimitar).
Na tradicionalnom pikniku našega društva okupit ćemo se 13. lipnja u 12.00 sati i družiti u ugodnom ozračju pjesme i igara, u što većem broju i bez kravata. Spomenimo još jedan događaj prije početka ljetne sezone, a to je tradicionalna biciklistička karavana »Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana«. Na put se kreće 24. lipnja, tako da se ujutro na Dan državnosti Hrvatske i Slovenije starta iz herojskoga grada Vukovara i na putu kroz Hrvatsku i Sloveniju stiže u Ljubljanu 27. lipnja, kada će se na Pogačarjevome trgu u Ljubljani prirediti doček i završni čin karavane, kroz podjelu priznanja, te nastaviti s druženjem sudionika karavane i članova hrvatskih društava, koji će izvesti i prigodan zabavni program.
U sljedećem broju predstavit ćemo događaje koji će slijediti u ljeto i jesen ove godine.
(HKD Ljubljana)

Tekst: Ivan Botteri