Prvi ovogodišnji broj, a treći u nizu, donosi i novi blok „Kazališna praksa Hrvata u Vojvodini“ u kojem je riječ o predstavi „Bunjevački blues“

Prvi ovogodišnji broj, a treći u nizu, časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ u sunakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU „Hrvatska riječ“, ušao je u tisak krajem lipnja 2014. godine, za razdoblje proljeće – ljeto 2014.
Uredništvo časopisa na čelu s glavnim urednikom Tomislavom Žigmanovim otvara ovaj broj Nove riječi tematskim blokom naslovljenim „Naš suvremenik Matoš“ o kojem pišu Zoran Kravar, Dubravka Oraić Tolić, Jasna Melvinger, Vojislav Sekelj, Mirko Sebić, Tomislav Žigmanov i Nevena Mlinko, o stotoj obljetnici smrti velikoga hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša (1873.-1914.).
U bloku „Pjesnički glasovi iz Srijema“ predstavljeni su pjesnici Ivan Balenović, Marija Lovrić, Jasna Melvinger, Marko Kljajić, Mila Markov-Španović i Mato Groznica. Žarko Paić u tekstu „Veliko dijete i njegovi dvojnici“ govori o „znakovima i tragovima u Krležinom Djetinjstvu u Agramu 1902.-1903.“ a u bloku „Studije iz hrvatske književnosti“.
„Kritička čitanja književnoga nasljeđa“ uključuju dva teksta: „Samozatajna poezija Stanislava Prepreka“ Željke Zelić i „Identitetske sastavnice i slike svijeta Bunjevac(=k)a u tri pripovijetke Veljka Petrovića“ Tomislava Žigmanova.
U ovom se broju časopisa pojavljuje i novi blok „Kazališna praksa Hrvata u Vojvodini“ u kojem je riječ o predstavi „Bunjevački blues“ o kojoj pišu Mira Muhoberac, Sanja Nikčević i Zvjezdana Balić.
„(Re)afirmacija kulturne baštine“ je zanimljiv prilog o glazbenoj umjetnosti te kulturi i kulturnim praksama, a uvrštena su dva teksta, „Franjo Štefanović – kralj dječje opere“ – (o 90. obljetnici smrti) Petra Pifata i „Bunjevački Put križa – jedan model promišljanja kulturne baštine“ Ljubice Vuković Dulić.
Nastavljajući prikaz „Hrvatskog nakladništva u nultom desetljeću“, Neven Ušumović predstavlja odabrane knjige u tekstu „Godina 2001.“.
U cjelini „Čitanja književne produkcije“ čitatelji će naći prikaze i recenzije deset književnih djela čiji su autori stalni suradnici časopisa. Broj završava Kulturnim dokumentarijem (prosinac – svibanj 2014.) koji je zabilježila Bernadica Ivanković. Ovaj broj ima 224 stranice, a moći će se nabaviti kod nakladnika.
(ZKVH)