Hrvatska pošta 26. rujna pustit će u prodaju tri nove poštanske marke iz serije “Svjetionici”s fotografijama Pločice, Sućurja i Stončice autora Andrije Carlija iz Splita. Dizajn poštanskih maraka potpisuje zagrebački dizajner Orsat Franković

Tri nove marke iz serije “Svjetionici”Hrvatska pošta 26. rujna pustit će u prodaju tri nove poštanske marke iz serije “Svjetionici” s fotografijama Pločice, Sućurja i Stončice autora Andrije Carlija iz Splita. Dizajn poštanskih maraka potpisuje zagrebački dizajner Orsat Franković.
Pločica (marka nominalne vrijednosti 4,60 kn) nalazi se šest nautičkih milja južno od otoka Hvara. Položaj otočića bio je idealan za pomorsku signalizaciju u prometnom morskom koridoru koji spaja Pelješki kanal i Korčulanski kanal. Zbog toga je Austro-Ugarska 1887. na najvišem, zapadnom dijelu tada golog otoka sagradila svjetionik. Objekt je restauriran prema izvornim nacrtima 2001. otkada je i turistički valoriziran, a u zgradi su uređena dva turistička apartmana, prenosi Hina.
Stončica (marka nominalne vrijednosti 5,80 kn) sastoji se od svjetioničarske zgrade na sjeveroistočnom rtu otoka Visa koju krasi jedna od najviših jadranskih kula. Značenje plovnog puta kroz neugodan Viški kanal odredilo je dužinu svjetlosnog snopa Stončice, koji ima 17 nautičkih milja. Svjetionik je danas važan i zbog gustoga noćnog nautičkog prometa u ovom dijelu Jadrana. Podignut je 1865. na rtu koji dijeli uvale Stončice, zapadno od njega i uvalu Smokova mala, s istočne strane. Svjetioničarska zgrada neobična je i ne nalikuje ni jednoj drugoj na istočnoj obali Jadrana.
Sućuraj (marka nominalne vrijednosti 7,60 kn) sagrađen je na najistočnijem rtu otoka Hvara. Na ovom svjetioniku nema posade, povučena je nakon automatizacije svjetla devedesetih godina. Svjetionik je 1874. sagradila Austro-Ugarska i otada ovaj objekt ima važnu ulogu u noćnoj navigaciji prema ušću Neretve, a služi i kao orijentir u plovidbi kroz tri važna morska kanala. Svjetioničarska zgrada s kulom najbolje je sačuvani povijesni spomenik na ovom dijelu otoka Hvara. (HRT)