Tijekom otvorenja nazočnima će se obratiti potpredsjednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić, predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Daria Krstičević, kao i predstavnik Grada Zagreba

Službeno otvorenje novih poslovnih prostorija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata bit će upriličeno u četvrtak, 19. ožujka 2015. godine, s početkom u 14 sati, u prostorijama Zavoda – u Subotici, Laze Mamužića 22.
Prva profesionalna ustanova u području kulture u Vojvodini, koja ima za cilj rad na očuvanju, unaprjeđenju i razvoju kulture vojvođanskih Hrvata, osnovana je 2008. godine, od strane tijela državne uprave i manjinske samouprave – Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. S djelovanjem je počela siječnja 2009. godine, a sjedište je bilo u unajmljenim prostorijama. Tijekom 2014. godine Zavod je na korištenje dobio prostorije koje je za potrebe trajnog rješavanja sjedišta Zavoda kupilo Hrvatsko nacionalno vijeće i to sredstvima Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, posredstvom Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u visini od 60.000 eura, dok je Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje osiguralo sredstva u visini od blizu 2.500.000 dinara za adaptaciju prostorija i privođenja njegovoj namjeni.
Koncem 2014. godine, nakon provedenog postupka javne nabave i obimnih radova uređenja prostorija, Zavod je konačno i preseljen, a početak 2015. godine obilježen je dodatnim aktivnostima na osiguravanju kvalitetnijih uvjeta za nesmetano daljnje funkcioniranje ustanove.
Tijekom otvorenja nazočnima će se obratiti potpredsjednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević, kao i predstavnik Grada Zagreba.
Istoga dana, jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji – blagdan sv. Josipa – bit će obilježen u Tavankutu. Sveta misa bit će služena u tavankutskoj crkvi Srca Isusova, s početkom u 18 sati, nakon čega će u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame, Marka Oreškovića 3, biti priređen domjenak.
(ZKVH)