Javnosti su predstavljene prigodne poštanske marke Hrvatske pošte iz serije Znameniti Hrvati, posvećene Zinki Kunc Milanov (1906. – 1989.), Franu Supilu (1870. – 1917.) i Faustu Vrančiću (1551. – 1617.)

Hrvatska pošta u travnju ove godine pustila je u optjecaj prigodne poštanske marke na temu „Znameniti Hrvati“. Autor prigodnih poštanskih maraka je Luka Juras, dizajner iz Zagreba. Ove marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna posvećene su Zinki Kunc Milanov, najvećoj hrvatskoj pjevačkoj primadoni, Frani Supilu, hrvatskom političaru, novinaru i publicistu, te Faustu Vrančiću, hrvatskom polihistoru, izumitelju, leksikografu i piscu književnih djela.

Marke su tiskane u višebojnom offsetnom tisku i u nakladi od 100 000 primjeraka po motivu. Osim maraka, Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Zinka Kunc Milanov
Sopranistica Zinka Kunc Milanov jedna je od najvećih pjevačkih primadona koje je Hrvatska ikad imala. Rodila se u Zagrebu 17. svibnja 1906., gdje se školovala i završila studij pjevanja. Prvi samostalni koncert održala je u Zagrebu 1925., a od 1929. do 1936. prvakinja je Opere HNK u Zagrebu. Svojom umjetničkom zrelošću kasnije je osvojila svijet. Godine 1984. za svoje je djelovanje u SAD-u nagrađena specijalnom medaljom kao jedna od 87 istaknutih ličnosti stranog podrijetla koje su svojim prinosom zadužile New York i SAD. Preminula je u New Yorku 30. svibnja 1989. godine.

Frano Supilo
Hrvatski političar, novinar i publicist rođen 1870. u Cavtatu. Frano Supilo pokreće 1891. u Dubrovniku politički tjednik Crvena Hrvatska, a 1899. u Rijeci uređuje list Hrvatska sloga, koji 2. siječnja 1900. izdaje kao Novi list (od 1907. Riječki novi list). Predvodio je hrvatsku oporbu u Ugarskom saboru pokretanjem temeljnih ustavnih pitanja o položaju Hrvatske. Početkom Prvog svjetskog rata odlazi u emigraciju, a nakon razotkrivanja tajnog Londonskog sporazuma borio se protiv talijanskog imperijalizma na Jadranu. U Londonu je 1917. doživio težak živčani slom te umire, a njegovi posmrtni ostatci preneseni su 1927. u Dubrovnik.

Faust Vrančić
Faustus Verantius – Faust Vrančić rođen je 1551. u Šibeniku, a preminuo je 1617. u Veneciji da bi bio prenesen i pokopan u crkvi sv. Marije u Prvić Luci. Svoje bogato obrazovanje vizionarski je prenosio na različita područja znanosti. Godine 1595. u Veneciji tiska Rječnik pet najuglednijih jezika Europe: latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, hrvatskoga i mađarskoga – prvi rječnik hrvatskog jezika. Prvi je u povijesti tehnike dao ideju gradnje mosta od metala, projekt žičare i konstrukciju mosta ovješenog o lance, kao i konstrukciju koja sadrži sve elemente modernog padobrana.

Sve poštanske marke mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu početkom lipnja javnosti su predstavljene ove prigodne poštanske marke Hrvatske pošte iz serije Znameniti Hrvati.