Nakon 100 godina seljenja – jedna od najvažnijih umjetničkih institucija napokon dobiva svoj dom. Danas je otvorena zgrada Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu na Trgu maršala Tita. ‘Hrvatski hram glazbe’ kako su zgradu nazvali, projekt je vrijedan 210 milijuna kuna

Veliki događaj za zagrebačku, ali i hrvatsku kulturu. Nakon 100 godina seljenja – jedna od najvažnijih umjetničkih institucija napokon dobiva svoj dom. Prije nekoliko trenutaka otvorena je zgrada Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu na Trgu maršala Tita.
‘Hrvatski hram glazbe’ kako su zgradu nazvali, projekt je vrijedan 210 milijuna kuna. Nazočnima su se obratili dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, gradonačelnik Milan Bandić, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević i predsjednik Republike Ivo Josipović.
U programu Dana otvorenog trga sudjeluje devet institucija smještenih na Trgu maršala Tita (Hrvatsko narodno kazalište, Akademija dramske umjetnosti, Muzička akademija, Pravni fakultet, Muzej za umjetnost i obrt, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado i Hrvatski školski muzej) koje će prvi put istodobno otvoriti vrata građanima i darovati im različite programe tijekom cijeloga dana, a točno u podne ispred zgrade HNK počet će svečani koncert Orkestra i Zbora HNK kojima će se pridružiti glazbenici Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a i Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija.
(HRT)