Riječ je o knjizi američkog profesora W. Bernarda Carlsona na Sveučilištu Virginije Tesla – izumitelj električnog doba, koju je objavila Planetopija, a preveo Petar Vujačić

Knjiga američkog profesora na Sveučilištu Virginije W. Bernarda Carlsona, ‘Tesla – izumitelj električnog doba’, odlično je istražena i fascinantna biografija doista najvećeg sina ovih prostora. O Nikoli Tesli (1856. – 1943.) mnogo se toga zna i mnogo toga već je napisano, što istovremeno uopće ne znači da se o Tesli zna sve, pa možda ni dovoljno. Tesla je, kako god gledano, misteriozna i unikatna pojava na ovim prostorima, ali i u ostatku svijeta, jedan od nekolicine neupitnih znanstvenih genija čovječanstva, a ono i danas živi u svijetu koji je on djelomično stvorio.
Zato će uvijek izazivati interes i zato će se o njemu napisati još bezbroj knjiga, no u ovom trenutku najbolje je publicističko štivo na temu Tesle biografija američkog profesora W. Bernarda Carlsona, koju je objavila Planetopija, a preveo Petar Vujačić. (Najbolja proza je pak ‘Portret među maskama’ Vladimira Pištala.)
‘Tesla – izumitelj električnog doba’ detaljno je istražena i poletno napisana biografija Nikole Tesle, u kojoj se na za široku javnost prijemčiv način obrađuju svi njegovi izumi i teorije, ali obrađuje i Tesla kao osoba, što je nesumnjivo kontroverzniji dio ove knjige.
U svakom slučaju, riječ je o strani Nikole Tesle koja se dosad sustavno zanemarivala, pa i zataškavala, a ni sam Carlson nije do kraja opušten kada piše o tome, ali od istine se ne može pobjeći. Više