Festival igranog filma u Puli najdugovječniji je festival nacionalnoga filma na svijetu. Prva smotra filmova u Areni održana 1938., a 1954. u Puli je utemeljen Festival jugoslavenskog igranog filma. Od 1992. održava se festival hrvatskog filma, a poslije festival dobiva i međunarodno obilježje, s nagradama za najbolje strane filmove

Hrvatska pošta pustit će 2. srpnja 2013. u promet novu prigodnu poštansku marku posvećenu 60. godišnjici pulskoga filmskoga festivala, a motiv filmske vrpce, koji krasi ovu poštansku marku, osmislio je Tomislav Vlainić, dizajner iz Splita, priopćila je Hrvatska pošta (HP).
Nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna, a izdana je u arčiću od devet maraka. Naklada iznosi 100 000 primjeraka, a Hrvatska pošta tiskala je i omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 2. i 3. srpnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
Festival igranog filma u Puli najdugovječniji je festival nacionalnoga filma na svijetu. Prva smotra filmova u Areni održana je još davne 1938., a na inicijativu Marijana Rotara održava se međunarodna filmska revija. Godine 1954. u Puli je utemeljen Festival jugoslavenskog igranog filma.
Od 1992. održava se festival hrvatskog filma, a nekoliko godina poslije festival dobiva i međunarodno obilježje, s nagradama za najbolje strane filmove. Prošle godine u filmovima je uživao rekordan broj gledatelja. Njih 78 300 činilo je najbrojniju publiku u neovisnoj Hrvatskoj.
Prikazano je i najviše hrvatskih filmova, a svjetski rekord postavila je 3D projekcija filma koju je pogledalo 5920 gledatelja, što je bila najveća 3D-projekcija na svijetu. Filmovi prikazani na ovom festivalu gostuju na ljetnim festivalima diljem Hrvatske, pa tako u njima može uživati i publika u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zagrebu, Šibeniku i Zadru.
Svi filmoljupci imaju priliku od 13. do 27. srpnja 2013. provjeriti što im donosi ovogodišnji pulski filmski festival. (Hina)