HRTi će korisnicima usluga javnoga servisa preko mobilnih platforma (mobitela, prijenosnih računala, tableta itd.) omogućiti gledanje i slušanje uživo svih 12 radijskih i 4 televizijska HRT-ova kanala. Usto, nova usluga nudi videoteku i slušaonicu odnosno gledanje i slušanje sadržaja na zahtjev

Hrvatska radiotelevizija pokrenula je novu, besplatnu, multimedijsku uslugu HRTi, koja će korisnicima usluga javnoga servisa preko mobilnih platforma (mobitela, prijenosnih računala, tableta itd.) omogućiti gledanje i slušanje uživo svih 12 radijskih i 4 televizijska HRT-ova kanala. Usto, nova usluga nudi videoteku i slušaonicu odnosno gledanje i slušanje sadržaja na zahtjev.
HRT se ovom uslugom želi približiti mladima te odgovoriti njihovim interesima i navikama, odnosno ponuditi im sadržaj kad oni to požele i na kojemu uređaju to žele. Odsad ćemo u svakome trenutku biti dostupni svim našim korisnicima, koji će zahvaljujući ovomu multimedijskom iskoraku dobiti nadzor, odnosno doslovno sadržaj u svoje ruke, rekao je voditelj projekta HRTi i v. d. glavnoga urednika Novih medija HRT-a Igor Duić. Prema Duićevim riječima, cilj je usluge HRTi povećati dostupnost i vidljivost HRT-ovih kanala i sadržaja, pokrenuti interaktivnu komunikaciju s gledateljima te povećati kvalitetu usluge u dinamičnome medijskom okruženju.
Usluga HRTi puštena je u beta-verziji, što znači da je u tijeku njezino testno ispitivanje i postavljanje sadržaja na platformu. Posebnost je nove HRT-ove usluge u tome što će se emitirati mrežno, odnosno Over-the-top (OTT). Riječ je o sustavu koji krajnjim korisnicima omogućava pristup audiovizualnomu sadržaju i korištenje njime preko javne otvorene mrežne infrastrukture.
Posebna je važnost usluge i u tome što će gledatelji HRT-a koji imaju problema u primanju zemaljskog (DVB-T) signala zbog smetnji talijanskih televizija s pomoću usluge HRTi moći nesmetano pratiti sadržaje javnoga servisa.
Svi zainteresirani korisnici uslugom HRTi moći će se koristiti na platformama poput osobnih računala s operativnim sustavima Windows 7 i novijim sustavima te Mac OS X v. 10.7. i novijim sustavima uz korištenje uobičajenim mrežnim preglednicima. Za pristup preko računala nije potrebna prijava, nego se korisnici samo moraju registrirati preko HRT-ovih stranica hrti.hrt
Za korištenje uslugama na pametnim telefonima koji rade na operativnim sustavima Android potrebno je skinuti aplikaciju za koju ćete naći poveznicu na HRT-ovoj stranici hrti.hr. HRTi će uskoro biti dostupan za iOS te Windows Phone operativne sustave. U planu je i razvoj aplikacija za određene modele pametnih televizora (smartTV).
Usluga će biti dostupna na području cijele Republike Hrvatske te izvan njezinih granica, a emitiranje odnosno reprodukcija izvan granica Republike Hrvatske dopušteno je u skladu sa zaštitom autorskih prava i ugovornim obvezama HRT-a prema partnerima.
(HRT)