Knjiga se sastoji od tri dijela: Prikazi i eseji, Iseljeništvo i Hrvati izvan Hrvatske te Zapisi s putovanja i promidžba hrvatske književnosti u inozemstvu, ujedno obuhvaćajući tri temeljne djelatnosti kojima se autorica bavi

Knjiga „Stazom do riječi“ Željke Lovrenčić, upravo izašla u Maloj knjižnici DHK, sastoji se od tri dijela: Prikazi i eseji, Iseljeništvo i Hrvati izvan Hrvatske te Zapisi s putovanja i promidžba hrvatske književnosti u inozemstvu, ujedno obuhvaćajući tri temeljne djelatnosti kojima se autorica bavi.
U svojim prikazima i esejima ona većinom govori o djelima suvremenih hrvatskih književnika. Tu su nazočni veliki i afirmirani autori poput Mire Gavrana, Stjepana Čuića, Diane Rosandić, Ljerke Car Matutinović, Božidara Petrača. Cijeneći pripadnost širokom duhovnom kategorijom, određenom etničnošću kao i duhovnim obzorjem aktualne domovine, u taj je blok uvrstila i uspješne i afirmirane čileanske književnike hrvatskih korijena kao što su Juan Mihovilovich ili Oscar Barrientos Bradasic.
U dijelu posvećenu Hrvatima koji žive izvan granica Republike Hrvatske autorica obrađuje teme vezane uz njihovo kulturno i/ili književno djelovanje u Čileu, Peruu, Argentini, Slovačkoj, Vojvodini…
Treći dio knjige obuhvaća zapise s putovanja u kojima vrlo dojmljivo i živo opisuje svoje doživljaje u zemljama Latinske Amerike (Argentini, Paragvaju, Čileu, Meksiku) u kojima je boravila bilo privatno bilo poslovno. Ovo potonje osobito je zanimljivo jer je vezano uz predstavljanje prijevoda djela naših autora na španjolski jezik i njihovu recepciju u zemljama španjolskog govornog izričaja.
(DHK)