Prozaik i esejist, Daruvarčanin Josip Novaković s 22 godine emigrirao je u SAD, a posljednjih nekoliko godina živi u Kanadi. Za svoja prozna djela dobio je priznanja Whiting Writer’s Award, Ingram Merrill Award, American Book Award, a 2013. godine bio je finalist nagrade Man Booker International 

Promocija knjige Josipa Novakovića Požuda održati će se u ponedjeljak, 8. lipnja, u 19,00 sati u APM Megastoreu, Bogovićeva 7, Zagreb. O Profilovoj knjizi će, uz autora, govoriti prevoditelj Saša Drach. Promociju će voditi Tomisalv Cvitković.
Žena spremna na sve kako bi spasila sina od regrutacije, emigrantica koja otkrije kako ni obuzeta strašću ne može zaboraviti traume iz domovine, dječak koji pronalazi strašan način da se osveti onima koji su ga povrijedili, teško bolestan muškarac kojem general ‘ukrade’ srce za transplantaciju – junaci su iznimno hvaljene zbirke tragikomičnih priča Josipa Novakovića.
Zahvaćajući široko razdoblje – od prvih pucnjeva Prvog svjetskog rata, preko ratova devedesetih pa do svakodnevice balkanskih emigranata – Novaković istražuje sva lica čovjeka, rat i njegove posljedice, svjetove u kojima nevinost nestaje u dimu topova, požuda zamjenjuje ljubav, a užitak preživljavanja često nadmašuje sve ostale užitke.
Prozaik i esejist Josip Novaković rođen je 1956. u Daruvaru, s 22 godine emigrirao je u SAD, a posljednjih nekoliko godina živi u Kanadi. Za svoja prozna djela dobio je priznanja Whiting Writer’s Award, Ingram Merrill Award, American Book Award, a 2013. godine bio je finalist nagrade Man Booker International.
Njegove priče uvrštene su u prestižne antologije američke kratke priče, a ugledni časopis Kirkus Review proglasio ga je jednim od najboljih američkih pisaca kratke priče. Predavao je kreativno pisanje u okviru programa New York Public Library te na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Die Freie Universitätu u Berlinu, Sveučilištu Penn State, a trenutačno predaje na Sveučilištu Concordia u Montrealu.
Na hrvatski mu je do sada preveden izbor priča Grimizne usne, zbirka eseja Tražeći grob u Clevelandu, roman Prvi aprila i knjiga Radionica pisanja fikcije koja se koristi kao udžbenik na brojnim američkim sveučilištima.
(www.urbancult.hr)