Nova intendantica Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Dubravka Vrgoč, koja na tu dužnost stupa 1. rujna, najavila je brojne novosti u radu nacionalne kazališne kuće

Nova intendantica Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Dubravka Vrgoč, koja na tu dužnost stupa 1. rujna, najavila je brojne novosti u radu nacionalne kazališne kuće, kako bi se ona repozicionirala u kontekstu europskog teatra, otvorila novim trendovima i privukla novu publiku, a među novim projektima istaknula je i svjetsku praizvedbu opere o Nikoli Tesli za koju libreto piše Jim Jarmusch.
Nacionalno je kazalište mjesto koje svojim izvedbama što su u repertoarnom kontekstu više klasične, a manje avangardne propituju našu stvarnost. Danas kada smo i sami dio neke malo veće zajednice kao što je to europska, i kada živimo u vremenu multikulturalnosti te raznih interkulturalnih dodira, nacionalno bi trebalo značiti prvo od prvog, rekla je Vrgoč.
Nova intendantica kazala je kako joj se čini da je HNK u posljednje vrijeme bio više muzej nego kazalište te da nije bio dostatno prezentan u kontekstu europskog teatra. Zato je u Europi ostao poprilično nepoznat, dok je istodobno Europa ostala prilično nepoznata njegovoj publici, dodala je.
Osnovna joj je ideja, ističe, na početku mandata na čelu središnje hrvatske nacionalne kazališne kuće, kroz pažljivo osmišljene programe i suradnju s relevantnim europskim kazalištima približiti hrvatski teatar Europi, predstaviti svijetu njegove specifičnosti, te pokazati da zagrebački HNK danas toj Europi ima što reći.
HNK se mora potruditi da zadrži postojeću i nađe novu publiku te profilirajući se postane bitan prvo u Zagrebu, a potom i državi, regiji, a samim time i u Europi, kazala je Vrgoč. Da bi se to postiglo, kazalište treba iz temelja protresti, a neki od načina za to su koprodukcije, gostovanja velikih europskih i svjetskih imena u Zagrebu, predstavljanje hrvatskih dramskih, opernih i baletnih umjetnika u svijetu, suradnja s raznim mrežama i slično, dodala je.
Riječ je o već iskušanom receptu zahvaljujući kojemu se već Europi i svijetu predstavilo Zagrebačko kazalište mladih (ZKM), gdje je Vrgoč provela deset godina na mjestu ravnateljice, prenosi Hina.

Izvor: Hina