Discovery’s Edge, magazin Klinike Mayo, nedavno je objavio članak posvećen dr. Ivanu Nenadiću, mladom hrvatskom znanstveniku koji je razvio AMUSE (Attenuation-Measuring Ultrasound Shearwave Elastography), novu neinvazivnu dijagnostičku metodu i alternativu biopsiji kod transplantacije organa

Discovery’s Edge, magazin Klinike Mayo, nedavno je objavio članak posvećen dr. Ivanu Nenadiću, mladom hrvatskom znanstveniku koji je razvio AMUSE (Attenuation-Measuring Ultrasound Shearwave Elastography), novu neinvazivnu dijagnostičku metodu i alternativu biopsiji kod transplantacije organa.
Nenadić je rođen 1983. godine u Sremskoj Mitrovici. Otac mu je bio novinar iz Imotskog koji se školovao u Splitu, Zagrebu i Novom Sadu, a majkom se oženio 1969. godine. U dobi od 17 godina Nenadić je u sklopu srednjoškolske razmjene otišao u Rochester, gdje je bio smješten u obitelji Wood i u SAD-u završio srednju školu.
Diplomirao je 2006. na koledžu Saint Olaf u Northfieldu u Minnesoti, gdje je studirao matematiku, fiziku i kemiju. Dobio je stipendiju u Laboratoriju za magnetsku rezonanciju Klinike Mayo u ljeto 2005. godine, godinu dana prije diplome. Doktorat je spremao kod dr. Jamesa Greenlafa, čiji je Laboratorij za ultrazvuk razvio nove metode procjenjivanja svojstava tijela pomoću ultrazvučnih uređaja velike brzine skeniranja. Nakon što je 2011. godine doktorirao, dobio je ponudu da na Klinici Mayo ostane najprije kao postdoktorand, zatim kao viši postdoktorand te znanstveni suradnik i docent.
U iduće dvije godine planira završiti studij medicine te nastavlja voditi istraživačke projekte u svom laboratoriju. Želi unaprijediti tehniku AMUSE, posebice njezinu primjenu pri transplantaciji organa.

Opširnije