Povodom četvrtine stoljeća neovisnosti RH HNB će izdati jubilarnu kovanicu od 25 kuna. Kovanicu je izradio Hrvatski novčarski zavod prema idejnim rješenjima akademskog kipara Damira Mataušića

Povodom četvrtine stoljeća neovisnosti Republike Hrvatske HNB će 7. listopada izdati jubilarnu kovanicu od 25 kuna, priopćio je HNB.
Kovanicu je izradio Hrvatski novčarski zavod prema idejnim rješenjima akademskog kipara Damira Mataušića. Komisija je pri donošenju odluke o izgledu kovanice u obzir uzela i rezultate ankete u kojoj su građani birali prijedlog otkova koji smatraju najboljim. Hrvatski novčarski zavod izradio je, naime, prema likovnim rješenjima akademskog kipara Damira Mataušića, tri različita probna otkova nove kovanice od 25 kuna. S nakanom da širu javnost uključi u odabir najuspješnijeg otkova za novu ’25-icu’, HNB je na svojoj internetskoj stranici 21. srpnja objavio anketu te pozvao sve zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu, prema osobnim kriterijima, onaj otkov koji smatraju najboljim. Možete je nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci

Nova optjecajna kovanica od 25 kuna bit će izdana u količini od 50.000 komada i može se nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci.
Dosad je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.
(net.hr)