Na Pedagoškoj visokoj školi Gradišća može se odnedavno studirati hrvatski jezik. U suradnji sa Sveučilištem u Grazu su u okviru nove izobrazbe pedagogoga stvorili Katedru za hrvatski jezik, a profesuru je dobila slavistica Zorka Kinda-Berlaković

Ove školske godine na Pedagoškoj visokoj školi Gradišća može se studirati hrvatski jezik. U suradnji sa Sveučilištem u Grazu su u okviru nove izobrazbe pedagogoga stvorili Katedru za hrvatski jezik, a profesuru je dobila slavistica Zorka Kinda-Berlaković.

Škola ujesen 2017./2018. počela je svim učiteljima u Gradišću, a izobrazba je namijenjena za sve koji će hrvatski podučavati djecu od 10 do 18 godine, od osnovne škole do mature.

Studijski plan je podijeljen u dva dijela. Šest semestara bakalaureatski studij, zatim slijedi četiri semestra masterskoga studija. Usto u učitelji će radi prakse podučavati na školama.

Pedagoška visoka škola u Gradišću je prva i jedina u Austriji koja nudi študij isključivo pod imenom „Gadišćanskohrvatski/Hrvatski“. Jezični preduvjeti za studij: studenti moraju imati nivo B1, i nivo mature. Postoji mogućnost da i studenti bez znanja jezika ili s nižim znanjem počnu ovaj studij a za njih će Pedagoška visoka škola ponuditi dodatne jezične tečajvee.

U ljetnom semestru će Zorka Kinda-Berlaković na Pedagoškoj visokoj školi držati kolegij iz područja višejezičnosti, a Pedagoška visoka škola u Željeznom će 1. ožujka prirediti informacijski dan za sve zainteresirane.
(Hrvatska redakcija ORF-a)