Ovogodišnju Noć muzeja obilježit će tema ‘Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena’, kojom će se odati počast tom velikom političaru i biskupu, čija je 200. godišnjica rođenja obilježena prošle godine

U noći s petka na subotu, 29. siječnja, skoro 250 institucija, muzeja, galerija, knjižnica, arhiva, otvorit će svoja vrata za Noć muzeja, u više od stotinu gradova diljem Hrvatske, a organizatori očekuju, osobito s obzirom na povoljnu vremensku prognozu za taj dan, da će se ove godine nastaviti trend povećanja broja posjetitelja. Ovogodišnju Noć muzeja obilježit će tema ‘Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena’, kojom će se odati počast tom velikom političaru i biskupu, čija je 200. godišnjica rođenja obilježena prošle godine.
S obzirom na temu, otvaranje manifestacije bitće u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), gdje je u utorak održana konferencija za novinare na kojoj su muzealci najavili svoje programe.
‘Podatak da ove godine otvaramo u HAZU i da se ovdje održava konferencija potvrda je kvalitetnog puta u koji smo uložili deset godina rada i imali podršku najšire muzejske zajednice’, rekla je Dubravka Osrečki-Jakelić, voditeljica i začetnica Noći muzeja. Kao glavni doprinos Osrečki-Jakelić ističe što je Noć muzeja proširila pojam shvaćanja pojma baštine. ‘Ranije nam se činilo nespojivo da uz baštinske ustanove u manifestaciji sudjeluju i one gospodarske, no to pokazuje da smo raširili pojam shvaćanja baštine izvan muzejskih institucija’, ustvrdila je.
Noć muzeja ove se godine održava u partnerstvu s HAZU, Muzejom Đakovštine i Muzejom Slavonije Osijek. Muzej Đakovštine donosi izložbu o Strossmayerovoj ostavštini i njegovom odnos prema glazbenicima, umjetnicima i graditeljstvu, dok Muzej Slavonije Osijek priprema izložbu osobnih veza Biskupa s rodnim gradom. Osim na Strossmayera podsjetit će se na druge važne osobe hrvatske povijesti, primjerice na lošinjske reformatore, utjecaju Jurja Dobrile na Istru, te Deželića i Kolarića na varaždinske vatrogasce.
S obzirom na temu bit će otvorene i zbirke pojedinih sakralnih ustanova koje inače nisu dostupne, primjerice sakralna zbirka crkve Sv. Servula u Bujama, te u Pavlinskom samostanu u Sveticama/Ozalj ili crkvi Sv. Blaža u Zagrebu.
Među ‘nemuzejskim’ ustanovama koje sudjeluju u Noći muzeja ističu se ozaljska Munjara, karlovačko vodocrpilište Borlin, Zagrebačka pivovara i Zagrebački velesajam na kojem će se predstaviti djelatnost Zagreb holdinga.
Uz osnovnu izložbenu aktivnost, muzeji će organizirati niz popratnih događanja koje će privući posjetitelje svih generacija, od radionica za djecu do kasnonoćnih glazbenih programa.
(tportal.hr/Hina)