Noć će započeti svečanim otvorenjem izložbe „Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu / Izložba s povodom“ 31. siječnja u 18 sati u zagrebačkom Muzeju Mimara

Noć muzeja 2014. održat će se u petak, 31. siječnja 2014. od 18 sati do jedan sat iza ponoći u više od 200 muzeja, galerija i ustanova u kulturi, u 100 hrvatskih gradova. Započet će svečanim otvorenjem izložbe „Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu / Izložba s povodom“ 31. siječnja u 18 sati u zagrebačkom Muzeju Mimara.
Noć muzeja 2014 održava se u više od 100 hrvatskih gradova i mjesta, a simbolično će započeti otvaranjem izložbe Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu – Izložba s povodom. Jedan od povoda organizacije izložbe je podrška muzejske zajednice Hrvatske, Zemaljskom muzeju BIH u Sarajevu koji je zbog neriješene zakonske regulative zatvoren za javnost već više od godine dana. Na taj način još jednom će se ukazati na vrijednost i značaj baštinskih ustanova, obnove baštine i stavljanja u funkciju s ciljem razvoja društva i međunacionalne suradnje.
Posebna podrška u organizaciji manifestacije dana je uključivanju lokalnih zajednica u programe Noći muzeja, te se naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno‐turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova. Izvan Zagreba, ovogodišnju Noć muzeja obilježit će tema mogućeg itinerara Meštrovićevim krajem, od Splita do Drniša koji se profilirao tijekom proteklih Noći muzeja kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva. Na ovaj itinerar bogatstvom svoje kulturne ponude nastavljaju se gradovi Sinj i Knin s potencijalima svojih kulturnih institucija i kulturno‐turističkih atrakcija i lokaliteta u okruženju.
U prošlogodišnjoj Noći muzeja zabilježeno je rekordnih 325.000 posjetitelja, a zagrebačke muzeje posjetilo je više od 180.000 posjetitelja.

Program Noći muzeja 2014. dostupan je na www.nocmuzeja.hr 

Značajnu potporu manifestaciji Noć muzeja 2013. pružili su Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb, partneri i sponzori Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba, PBZ Card, Europlakat, Jutarnji list, HRT, T-Portal, Croatia osiguranje, Zagrebačka pivovara, Zagrebački električni tramvaj, Tržnice Zagreb, Divinus Victoria i KHL Medveščak te brojni suradnici i prijatelji Noći muzeja.
(Jutarnji list)