Zadnjega dana mjeseca travnja je Valborg, praznik koji se slavi u nekim baltičkim, skandinavskim i europskim zemljama. Tradicionalno paljenje vatre moći ce se vidjeti pokraj jezera Husie Mosse preko puta Doma, a društva Jadran i Hrvatska žena pobrinut će se za večeru

U srijedu, 30. travnja, kao i dosadašnjih godina, prema švedskoj tradiciji obilježit će se tradicionalna Noć krjesova, odnosno Valborg. Zadnjega dana mjeseca travnja je praznik koji se slavi u nekim baltičkim, skandinavskim i europskim zemljama.
U srednjem vijeku u Njemačkoj su se tim povodom palile vatre kako bi se otjerale vještice i zle sile. Taj običaj datira još iz keltskog doba. Danas je ovaj običaj dio tradicije spomenutih naroda sjevernog dijela Europe koji ga još uvijek rado održavaju.
Društva Jadran i Hrvatska žena i ove će godine obilježiti taj dan, u Hrvatskom domu u srijedu, 30. travnja u 18,00 sati. Tradicionalno paljenje vatre moći ce se vidjeti pokraj jezera Husie Mosse preko puta Doma, a naša društva pobrinut će se za večeru, specijaliteti s roštilja uz gratinirani krumpir.
(www.jadran.se)