Najviše događanja bit će u Zagrebu, no manifestacija će se obilježiti i na otocima, u Slavoniji, Međimurju, Zagorju, Lici, u oko 170 knjižnica te pedesetak knjižara i ostalih prostora. Tamo će se organizirati razna događanja, od pričaonica i čitaonica za najmlađe, kreativnih radionica, kvizova, nagradnih igara, dramskih izvedbi, glazbenih slušaonica do javnih čitanja, projekcija filmova, klasičnih promocija i druženja s autorima

Noć knjige, manifestacija koja promiče važnost čitanja, održat će se večeras u više od sto gradova i mjesta diljem Hrvatske, a osim u knjižarama i knjižnicama, ove godine u njoj će moći sudjelovati i slučajni putnici zagrebačkog javnog prijevoza.
Naime, u suradnji s Trećim programom Hrvatskoga radija, u večernjim satima Noći knjige priredit će se poseban radijski program, s čitanjima poezije i proze, razgovorima s književnicima i emisijama o književnosti, koji će se putem razglasa prenositi i u zagrebačkim električnim tramvajima i autobusima. U tom će programu, među ostalima, gostovati Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Katarina Luketić, Ivana Simić Bodrožić, Jagna Pogačnik i Nada Gašić.
Najviše događanja, njih sedamdesetak, bit će u Zagrebu, no manifestacija će se obilježiti i na otocima, u Slavoniji, Međimurju, Zagorju, Lici, u oko 170 knjižnica te pedesetak knjižara i ostalih prostora. Tamo će se organizirati razna događanja, od pričaonica i čitaonica za najmlađe, kreativnih radionica, kvizova, nagradnih igara, dramskih izvedbi, glazbenih slušaonica do javnih čitanja, projekcija filmova, klasičnih promocija i druženja s autorima.
Poezija na ulicama, razmjena knjiga, okrugli stolovi o erotskoj književnosti, stripu, udomljavanje nezbrinutih knjiga, samo je to dio programa Noći knjige koji u 18 sati počinje u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gdje će se predstaviti rezultati najnovijeg istraživanja tržišta knjiga i razgovarati o načinima poticanja čitanja. Program će do 1 sat iza ponoći trajati u 174 knjižnice i 50-ak knjižara i drugih prostora.
Krapina će se uključiti programom, u Županji će gostovati Mustafa Nadarević i Pero Kvrgić, u Zagrebu u Hrvatskoj knjižnici za slijepe čitat će se u mraku, Gradska knjižnica će imati program s beskućnicima, kaže Dobrila Zvonarek iz odnosa s javnošću NSK. Dio programa posvećen je 100. rođendanu Šegrta Hlapića te čitanju naglas. A kako bi u programima mogli sudjelovati i školarci, ove godine uvedene su matineje Noći knjige.
Spomenimo i strane goste, to su poznati litavski umjetnik i ilustrator knjiga za djecu Kestutis Kasparavicius te crnogorski pisac Milorad Popović. Osim poticanja čitanja, projekt ima i širi društveno važan kontekst, ističe Nenad Bartolčić iz udruge Knjižni blok. Projekt se pokazuje kao vrlo koristan za ozdravljenje kompletnog ceha, i nadamo se da će to biti još jedan pritisak na državne institucije da se sa našim knjižnim sektorom ozbiljnije pozabave, da se dakle donese i nacionalna strategija poticanja čitanja.
Noć knjige financijski su podržali Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA i Ministarstvo kulture, dok je gradska potpora u potpunosti izostala.
(HRT)