Hrvatsko-njemački poslovni forum održava se u sklopu posjeta njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva i tehnologije Philippa Röslera Hrvatskoj, kojega prati i brojno njemačko gospodarsko izaslanstvo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s vicekancelarom i saveznim ministrom gospodarstva i tehnologije Savezne Republike Njemačke Philippom Röslerom. 

Vicekancelar Rösler čestitao je Hrvatskoj i Sloveniji na danas potpisanom Memorandumu o suglasnosti, koji je ocijenio bitnim kako za ove dvije zemlje, tako i za cijelu Europsku uniju, naglasivši da se raduje skorašnjem pridruživanju Hrvatske 1. srpnja ove godine.
Röslera tijekom posjeta prati veliko gospodarsko izaslanstvo, što, kako je istaknuto, potvrđuje njemački interes za ulaganja u Hrvatsku.
Premijer Milanović istaknuo je važnost njemačkoga gospodarstva za Europu i Hrvatsku.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović također je primio Philippa Röslera
Zahvalivši na snažnoj potpori koju je Njemačka pružala Hrvatskoj na njezinu europskom putu, Josipović je istaknuo kako će ulazak Hrvatske u EU otvoriti nove prilike za još intenzivniju suradnju dviju država.
Tijekom susreta Josipović i Rösler razgovarali su o važnosti stabilizacije regije jugoistočne Europe te su dali potporu nastavku politike proširenja EU na zemlje regije.
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić razgovarao je s njemačkim vicekancelarom i ministrom gospodarstva i tehnologije Philippom Röslerom o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku i poboljšanju investicijske klime. Razgovarali smo o tome što Hrvatska može učiniti da privuče strana ulaganja, posebice da apsorbira sredstva iz fondova EU, te o uklanjanju administrativnih zapreka, pogotovo u postupcima javne nabave i izdavanjima raznih dozvola, osobito građevinskih, izjavio je Grčić novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima.
U posljednja tri mjeseca ugovorili smo pripremu projektne dokumentacije za više od milijardu eura vrijedne projekte rekonstrukcije hrvatskih pruga, što će tijekom tri godine biti ključan instrument za apsorpciju novca iz fondova EU. Tu možemo očekivati sudjelovanje inozemnih poduzeća, pa i iz Njemačke, rekao je Grčić.
Njemačka je među najvažnijim gospodarskim partnerima Hrvatske na području vanjske trgovine, ulaganja, turizma. Ona je naš drugi vanjskotrgovinski partner (nakon Italije), a prošle godine robni je izvoz iz Hrvatske u Njemačku iznosio 988,5 milijuna eura, što je porast za 2,2 posto u odnosu na 2011. Uvoz je istodobno porastao za 1,7 posto, na 2,1 milijardu eura.
Prema ukupnim stranim izravnim ulaganjima u Hrvatsku ulagači iz Njemačke zauzimaju treće mjesto. Prema preliminarnim podacima HNB-a, od 1993. do kraja rujna 2012. tvrtke iz Njemačke u Hrvatsku su uložile oko 3,1 milijardu eura, što je u ukupnim izravnim inozemnim ulaganjima udio od 11,7 posto. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo gotovo 1,9 milijuna turista iz Njemačke, što je u odnosu na 2011. porast za 11,5 posto, a broj njihovih noćenja porastao je za 11,7 posto, na više od 13,9 milijuna.
Philipp Rösler jučer se sastao s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, a nakon toga i s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom.
(HRT)