U konkurenciji 17 književnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, Jergović je ovu nagradu dobio za roman ‘Rod’, objavljen 2013. u Zagrebu

Hrvatski književnik Miljenko Jergović, dobitnik je Njegoševe nagrade za ovu godinu, odlučio je u četvrtak Međunarodni žiri na Cetinju.
U konkurenciji 17 književnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, Jergović je ovu nagradu dobio za roman ‘Rod’, objavljen 2013. u Zagrebu.
‘Međunarodni žiri, na čijem je čelu bio Vlaho Bogišić, nakon svođenja liste i užeg izbora, u koji su ušli Miljenko Jergović, David Albahari i Dimitar Baševski, tajnim je glasovanjem, velikom većinom, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli književniku iz Hrvatske Miljenku Jergoviću’, stoji u priopćenju ministarstva kulture Crne Gore.
Prema mišljenju žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca ‘prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičnih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslavenske dramatične sukobe, sudbine i tragedije’.
(tportal.hr)