Arhitekti Medić i Puljiz izvrsno su uspjeli u Nizozemskoj, a rade i grade diljem svijeta. Posebice u Aziji. U Zagrebu su projektirali stambeno-poslovno naselje Bundek. Supruzi Medić i Puljiz arhitekturu su diplomirali u Zagrebu, ali u Nizozemskoj žive već 25 godina

Desetak je hrvatskih arhitekata koji su postigli vrhunsku karijeru u inozemstvu. Arhitekti Branimir Medić i Pero Puljiz izvrsno su uspjeli u Nizozemskoj, a rade i grade diljem svijeta. Posebice u Aziji. U Zagrebu su projektirali stambeno-poslovno naselje Bundek.
Branimir Medić diplomirao je 1987. arhitekturu u Zagrebu, potom završio postdiplomski na uglednom nizozemskom Berlage Institutu, dobio Master of Excellence in Architecture. Od tada stalno živi s obitelji u Amsterdamu. Medić i Puljiz su partneri u birou De Architekten Cie. Imaju filijale svog projektnog ureda u Zagrebu i u Šangaju. Supruga Medića je arhitektica, sin talentirani mladi glazbenik. Nerazdruživo prijateljstvo s arhitektom Perom Puljizom, vršnjakom i kolegom sa zagrebačkog fakulteta rezultiralo je vrhunskim arhitektonskim podvizima. Posebno, inovacijama. Medić ostavlja danas vidljiv pečat u gradnji nizozemskih gradova. U svijetu je poznat njegov “Dadong umjetnički centar” u Kaoshiungu na Tajvanu, neboderi u Amsterdamu i Rotterdamu. Pokraj Moskve upravo Puljiz i on grade potpuno novi grad – Vlašiku. Medić projektira ogromne privlačne korporacijske zgrade, ali i privatne vile… javne bazene, šetališta, parkove, trgove… Zgrade i urbane prostore koji žive u sadašnjosti, a namijenjeni su budućnosti.

Koliko dugo ste već u Nizozemskoj?
– Punih 25 godina. Pola mog života.

Vidite li Hrvatsku iz Amsterdama? Osjećate li domovinu?
– Vidim Hrvatsku na televizoru… haahaaaahaaa… Kad mi je mama počela dolaziti u posjete nabavili smo satelitsku antenu. Amsterdam je, automobilom, 1370 kilometara od Zagreba. Neću vam govoriti o politici, iako je teško u Hrvatskoj izbjeći politiku. Jako volim Hrvatsku. Rođen sam u Splitu, odrastao u Zagrebu. Osjećam Hrvatsku. Moj tata je bio inženjer pa je stalno putovao po gradilištima. Mama me je stoga otišla roditi kod svoje sestre u Splitu. Mama stomatolog, tata je bio profesor na geodetskom fakultetu. Mama je iz Sinja, tata iz Brela.

Imate ured ‘De Architecten Cie’ i u Hrvatskoj… Zašto?
– Zato da Pero Puljiz i ja, i naše obitelji, budemo i tu prisutni. Pa mi smo svi diplomirali arhitekturu u Zagrebu: moja supruga, Pero i ja. Vraćamo dug domovini. Imamo desetak ljudi u zagrebačkom birou. Nemamo ovdje ured da bismo nešto zaradili. Ideja nam je: transfer znanja iz Nizozemske u Hrvatsku i to nam, nadam se, uspijeva. Nizozemska ima vrlo jaku nacionalnu arhitekturu, Hrvatska nema nacionalnu arhitekturu. Postoje samo talentirani pojedinci.

Nakon 25 godina vi ste hrvatski ili nizozemski arhitekt?
– Nizozemski sam arhitekt hrvatskog porijekla. Tako me percipiraju u Nizozemskoj i svijetu. Imam hrvatsku krv, a racionalni duh mi je – nizozemski. Naučili su me umijeću arhitekture.

Opširnije