“Mehaničke figure inspirirane Teslom” je krosmedijski dokumentarni filmski projekt hrvatske redateljice i umjetnice Helene Bulaje Madunić u kojem o Tesli, između ostalih, govore Terry Gilliam, Marina Abramović, Andy Serkis, Christopher Priest, Laurie Anderson, Samantha Hunt, uvršten je u sekciju “Pop Tesla”

U središtu Madrida, u prostoru Fundacion Telefonica, na preko 1000 m2, otvorena je do sada najveća izložba o Nikoli Tesli – “Nikola Tesla: budućnost je njegova” koju je u tri godine intenzivnog rada priredio kustoski tim Miguel A Delgado i Maria Santoyo, u suradnji s brojnim institucijama i umjetnicima iz cijelog svijeta, između ostalih i s hrvatskom umjetnicom Helenom Bulajom Madunić.
Krosmedijski eksperimentalni video rad i dokumentarni film Helene Bulaja Madunić “Mehaničke Figure Inspirirani Teslom” u kojem o Tesli između ostalih govore Terry Gilliam, Marina Abramović, Andy Serkis, Christopher Priest, Laurie Anderson, Samantha Hunt, uvršten je u sekciju “Pop Tesla”.
Izložba predstavlja do sada najsadržajniji i najobuhvatniji uvid u Teslin rad i razmišljanja, kao i njegovu inspiraciju u današnjoj kulturi i društvenom razvoju. Izložbom se prije svega želi ukazati na genijalnost Teslinog uma te potencijal njegovih ideja i djela u razvoju čovječanstva, ne samo u znanstvenom i tehnološkom smislu, nego jednako vrijednom kulturološkom i duhovnom razvoju.
Izložba daje složeni uvid u inspirativni potencijal Nikole Tesle, od znanstvenih krugova, preko kreatora video igara, filmskih redatelja, strip crtača, blogera, tattoo majstora, pjevača, street artista, glumaca, pisaca, ekologa … Svi oni osjećaju veliko divljenje prema Nikoli Tesli i svatko mu na svoj osebujan način odaje priznanje. U njihovim očima Tesla je ne samo romantična, mesijanska figura već i ikona suvremene kulture.
Svečanom otvaranju prisustvovalo je preko 500 uzvanika, među kojima i veliki broj uglednih predstavnika iz španjolskog znanstvenog i društvenog života.
U sklopu bogatog programa koji će se odvijati za vrijeme trajanja izložbe do 15. veljače 2015., kao prvo u nizu, 13. studenog, održana je i filmska večer posvećena Tesli “PROYECCIONES TESLIANAS” – na kojem su predstavljena i prikazana 3 iznimna filmska djela u nastanku.
“Mehaničke figure inspirirane Teslom” je krosmedijski dokumentarni filmski projekt hrvatske redateljice i umjetnice Helene Bulaje Madunić, “My inventions” je kratki igrani biopic u režiji kanadskog redatelja i scenarista Roberta Holbrooka, te “Tesla and the lamplighter” koji je kratki animirani film srpskog redatelja Branislava Brkića. Tom prigodom održan je i okrugli stol o Tesli kao ikoni suvremene pop kulture. Sva tri filmska djela priređena su i za dugometražne oblike dokumentarno, igranog i animiranog žanra.
Izložba “Nikola Tesla: budućnost je njegova” traje do 15. Veljače. Nakon Madrida, planira se turneja po svijetu, proširenim programom u okviru teme “Pop Tesla”.

Pogledajte fotografije