Ovaj gradišćanski Hrvat, diplomirani inženjer poljoprivrede, prvi je austrijski visoki dužnosnik na čelu jedne hrvatske udruge u Austriji, a vjerojatno i šire

Na izbornoj sjednici (AHD) u Beču, 6. travnja, bivši austrijski ministar poljoprivrede, okoliša i vodnog gospodarstva i sadašnji zastupnik Narodne stranke (ÖVP) u austrijskom Parlamentu i glasnogovornik za nacionalne manjine te predsjednik Parlamentarne skupine Austrija – Hrvatska dipl. ing. Niki Berlaković (Nikolaus Berlakovich) izabran je za predsjednika s četverogodišnjim mandatom.
Ovaj gradišćanski Hrvat prvi je austrijski visoki dužnosnik na čelu jedne hrvatske udruge u Austriji, a vjerojatno i šire.
Zahvaljujući na povjerenju, novi predsjednik je predstavio svoje viđenje i smjernice djelovanja ovog društva u idućem razdoblju. „Velika mi je čast biti izabran na ovu dužnost u kojoj vidim novu šansu i novu dimenziju u još tješnjem povezivanju Austrije i Hrvatske i naša dva naroda“, rekao je Berlaković dodavši: „Hrvatska kao članica Europske unije ima nove mogućnosti suradnje i realizacije zajedničkih projekata, i to moramo iskoristiti. To je, uostalom, bila i jedna od tema mog razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem prigodom njegovog nedavnog posjeta Gradišću i Beču, a koji je dodatna motivacija za zajedničku suradnju. Moj izbor također vidim i kao dodatnu šansu za gradišćanske Hrvate i njihov opstanak kao narodne manjine u Austriji, jer nažalost sve manje hrvatske djece u Gradišću govori hrvatski i tu je opasnost od asimilacije. Dakle, mnogo je toga pred nama za učiniti“.

Na izbornoj skupštini za dopredsjednike su izabrani dr. Werner Varga, dosadašnji predsjednik društva i dipl. ing. Frano Gattin, a za glavnu tajnicu Renata Zorić. Blagajnik je mr. Tibor Jugović, a za provjeru računa nadležni su bacc. ing. Igor Starčević i mr. Dominik Jugović. Dr. Varga, koji je na čelu AHD-a bio 18 godina, podnio je izvješće o radu Društva u proteklom razdoblju, pobrojavši najznačajnije projekte i njihove sudionike.
Izbornoj sjednici nazočili su, između ostalih, i opunomoćena ministrica i opunomoćeni ministar u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji, dr. Zdenka Weber i mr. Silvio Kus. Niki Berlaković rođen je 1961. godine u Željeznom (Eisenstadt) u Gradišću. Diplomirani je inženjer poljoprivrede. Političku karijeru je započeo prije 29 godina kao zastupnik Narodne stranke u Općinskom vijeću Velikog Borištofa, gdje je 15 godina bio gradonačelnik. Vrhunac Berlakovićeve političke karijere bio je izbor za saveznog ministra poljoprivrede, okoliša i vodnog gospodarstva Republike Austrije, od 2008. do 2013. godine. Od rujna 2013. godine zastupnik je „narodnjka“ u austrijskom Parlamentu, gdje je i glasnogovornik za nacionalne manjine, te predsjednik Parlamentarne skupine za odnose Austrije i Hrvatske.
Odlikovan je Velikim srebrnim časnim znakom s lentom, austrijskog predsjednika Heinza Fischera. Oženjen je i otac dvoje odrasle djece.
(Fenix Magazin)

Tekst: Snježana Herek