Prvi nastup za Hrvatsku ovaj mladi švicarski sportaš slovensko-hrvatskih korijena imao je na Mediteranskim igrama u srpnju 2013. Uz studij koji planira, sljedeću sezonu igrat će za Kriens Luzern

U Švicarskoj mnogi mladi uspješni sportaši s dvojnim državljanstvom moraju u određenom trenutku odlučiti za koju će državu nastupiti. No, da netko može birati između tri države prava je rijetkost. Nik Tominec rođen je 26. ožujka 1991. u Luzernu. Otac Matjaž Tominec dugi niz godina igrao je rukomet za Slovan, majka Željka, Hrvatica, rođena Maras , također iza sebe ima uspješnu rukometnu prošlost. S omladinskom ekipom okitila se zlatnom europskom medaljom.
Matjaž prvi dolazi u Švicarsku 1983., Željka godinu dana kasnije. U Švicarskoj Matjaž nastavlja s rukometom, najprije kod Borbe Luzern, kasnije kod Amicitie Zürich i Kadetten Schaffhausen s kojima je osvojio njihovu prvu titulu švicarskog kupa 1999. godine. Željka se posvetila obitelji, a sa sinovima Nikom i Rokom, rođenim1987., prati supruga na sportskim natjecanjima.
Do trinaeste godine Nik je igrao je nogomet, a uz podršku roditelja učlanio se u juniore Borbe Luzern gdje trenira i igra do svoje šesnaeste godine. Tada odlazi u Sloveniju gdje igra za rukometni klub Kopar i nastavlja gimnaziju. Tijekom boravka u Sloveniji napušta rukomet i odlazi u Kopar igrati nogomet, gdje je, između ostalog, na otvorenom europskom prvenstvu izabran u All Star ekipu. Cijelo vrijeme Nik uz nogomet trenira i rukomet. Nakon odlaska iz Kopra u Olimpiju, koji za njega nije bio zadovoljavajući, i poziva rukometnih stručnjaka da se vrati rukometu, prihvaća ponudu Maribora. Ponudu koja je stigla iz Schaffhausena prihvatio je i početkom 2010. potpisao dvogodišnji ugovor.
Dolaskom u Kadetten, istovremeno je dobio ponudu da igra za švicarsku reprezentaciju, ali budući je igrao za slovenske juniore morao je pauzirati tri godine kako bi mogao igrati za drugu državu. Tijekom utakmice Kadetten: CO Zagreb 2011. godine Nik zaigrao je protiv Ivana Balića. Godinu dana kasnije opet je na rasporedu bila utakmica protiv CO Zagreba koju je Nik odlično odigrao. Dan kasnije dobio telefonski poziv Slavka Goluže i upit želi li igrati za hrvatsku reprezentaciju. Prvi nastup za Hrvatsku imao je na Mediteranskim igrama u srpnju 2013.
Početkom travnja ove godine u Lausanne bio je Nikov prvi nastup s najboljim hrvatskim rukometašima. Ovaj mladi sportaš budućnost gradi na dva mjesta: uz studij koji planira, sljedeću sezonu igrat će za Kriens Luzern.

Opširnije