Iako njegova djeca ne govore hrvatski, potajno se nada kako će s vremenom razviti osjećaj za svoju domovinu. Ivandić ljeti boravi u Istri i veliki je zaljubljenik u ronjenje

Hrvatsku maticu iseljenika 2. studenoga posjetio je Nicolas Jose Ivandić, Hrvat iz Argentine koji danas živi i radi u Njemačkoj. Na poziv glavne tajnice Hrvatske matice iseljenika Diane Mašale Perković, Nicolasa Ivandića primio je Željko Rupić, izvršni urednik časopisa Matice.
Nicolas je rođen u Buenos Airesu 1959., završio je Santa Ana Conservatory, diplomirao je 1984. na Fakultetu političkih znanosti i međunarodnih odnosa. Daljnje obrazovanje nastavio je u Španjolskoj (Barcelona) završivši MBA na IESE Business School (1987).
Nakon stečenog obrazovanja, odlazi u Njemačku (Ludwigshafen) i započinje svoju svjetsku karijeru. Osnivač je i generalni direktor tvrtke mutualGains Solutions GmbH. Ivandić je također sudjelovao kao savjetnik u različitim projektima.
Govoreći o svojim korijenima, rekao je da je njegov otac rodom iz Maglaja (BiH), završio je Geodetski fakultet u Zagrebu a potom i Građevinski fakultet u Italiji jer morao pobjeći 1945.
U to vrijeme uz muževu pomoć, Evita Maria Perón (Evita), žena argentinskog predsjednika Juana Dominga Perona, dopustila je putem Crvenoga križa, ulazak velikog broja Hrvata u Argentinu. Tako je i njegov otac onamo stigao 1948. godine. Majka je rođena u Podravskoj Slatini, školovala se u Mariboru, neko vrijeme boravila u Berlinu. Godine 1946. odlazi kod strica u Švicarsku, pješice preko Alpa odlazi u Austriju i naposljetku u Italiju (Rim). U Argentinu stiže 1948. i dvije godine kasnije upoznaje njegova oca.
Svoje hrvatsko porijeklo Ivandić je sačuvao odlazeći u hrvatsku župu i družeći se sa sunarodnjacima u Hrvatskom domu, a nedjeljom bi uvijek odlazio na misu.
Nicolas je treći sin, ima dva brata i sestru. Stric mu je bio svećenik, drugi brat liječnik, sestra ekonomistica, a otac inženjer zaslužan je za njihovo školovanje u Argentini. Posebno je ponosan na svog kuma ing. Stjepana Horvata, bivšeg rektora Zagrebačkog Sveučilišta. Horvat je u Buenos Airesu radio u Vojnom geografskom institutu, pisac je više knjiga na španjolskom, njemačkom i hrvatskom jeziku.
Iako njegova djeca ne govore hrvatski, potajno se nada kako će s vremenom razviti osjećaj za svoju domovinu. Ivandić ljeti boravi u Istri i veliki je zaljubljenik u ronjenje.
Nedavno je na Ekonomskom institutu u Zagrebu održao dva predavanja na temu Politika stvaranja vještina i Profesionalne poslovne vještine.

Tekst: Naida Šehović