Kohezijska politika već je neko vrijeme druga financijski najznačajnija zajednička politika EU-a

Neven Mimica će biti povjerenik Europske komisije za regionalnu (kohezijsku) politiku u komisiji Jean-Claudea Junckera, ako je vjerovati neslužbenim informacijama koje je objavio EurActiv.
Iako se u javnosti spekuliralo o tome da Mimica želi sektor ribarstva, izgleda da mu se smiješi upravljanje još značajnijim sektorom. Proteklih pet godina povjerenik za regionalnu politiku bio je Austrijanac Johannes Hahn. EurActiv naglašava da dokument do kojeg su došli nije konačna verzija i podložan je promjenama, ali pokazuje mnogo i pun je iznenađenja.

U slučaju da se obistine najave, u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. reformom kohezijske politike Mimici će na raspolaganje će biti do 351,8 milijardi eura predviđenih za ulaganja u europske regije, gradove i realno gospodarstvo. Regionalnom (kohezijskom) politikom Europska unija nastoji smanjiti ekonomske razlike između različitih regija.

Kohezijska politika već je neko vrijeme druga financijski najznačajnija zajednička politika EU-a. U financijskom razdoblju 2007. – 2013., ona je iznosila 308 milijardi eura od 864,3 milijardi eura ukupnog proračuna EU-a.

Izvor: T portal