Ban je drugi je hrvatski znanstvenik koji je dobio ovo ugledno priznanje, koji od 2000. godine radi na prestižnom ETH koji je zbog njega promijenio pravilo da znanstvenik mlađi od 35 godina ne može dobiti stalnu profesorsku poziciju

Riječ je o nagradi koju od 1976. godine dodjeljuje Zaklada Jung za znanstvena dostignuća s terapijskom važnosti i njihovih utjecaja na mogućnosti liječenja. Zakladu je osnovao Ernst Jung, trgovac iz Hamburga, kojega su posebno zanimala napredovanja u medicini i biomedicinskim istraživanjima usmjerena prema dobrobiti pacijenata.

Nenad Ban drugi je hrvatski znanstvenik koji je dobio ovo ugledno priznanje. Podsjetimo, 2013. nagradu Ernst Jung dobio je prof. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Dodjela će biti 18. svibnja u Hamburgu – rekao nam je Nenad Ban, redoviti profesor strukturalne molekularne biologije na uglednom ETH (Švicarski federalni tehnološki institut) u Zürichu.

Zagrepčanin Nenad Ban (50) jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika na svijetu. Diplomirao je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu California u Riversideu. Pet godina bio je na postdoktoratu na Yaleu gdje je bio prvi autor triju radova u Scienceu o strukturi velike ribosomske podjedinice koja su njegova tadašnjeg šefa Tomasa Steitza dovela do Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine. Od 2000. godine Ban radi na prestižnom ETH koji je zbog njega promijenio pravilo da znanstvenik mlađi od 35 godina ne može dobiti stalnu profesorsku poziciju. Nenad Ban oženjen je i otac dva sina.
(Jutarnji.hr)