Iz tiska je izašao novi broj Žive zajednice za studeni, mjesečnika hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj. Od vijesti iz opće Crkve izdvaja se ona o 14. redovitoj Biskupskoj sinodi o obitelji.

Papa Franjo je na kraju Sinode kazao kako je odlučio osnovati Dikasterij s ovlastima nad laicima, obitelji i životom, koji će zamijeniti Papinsko vijeće za laike i Papinsko vijeće za obitelj, a kojemu će biti pripojena Papinska akademija za život.

Tu su i brojne vijesti iz domovinske Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od kojih se izdvaja izjava o aktualnom crkvenom i društvenom stanju u Bosni i Hercegovini.

U novom broju je i razgovor s prof. Srebrenkom Šeravić, rukovoditeljicom odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika, u kojem prof. Šeravić ističe kako kroz tradicijsku kulturu čuvamo svoje korijene.

U Kaštel Štafiliću je početkom listopada održan Godišnji pastoralni skup hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe o vjeri i duševnom zdravlju, o čemu se može iscrpnije čitati i novom broju, u kojem je i apel sa skupa, koji je upučen domovinskoj javnosti glede povećanog iseljavanja Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u inozemstvo.

U teološkom osvrtu u rubrici Biblijski pastoral mr. Anđela Jeličić svoj je novi prilog naslovila „Molitva majke“, u kojem ističe kako je slika majke izjednačena u Bibliji sa slikom ljubavi i beskrajnog prihvaćanja. U novom broju se mogu naći i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, od kojih se ističu vijesti o personalnim promjenama u hrvatskim misijama i zajednicama. Tu su i redovne rubrike za djecu Dječji kutak i Svijet mladih – Jugendwelt.

U prilogu na njemačkom jeziku delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci piše o novom iseljeničkom valu i problemima koji iz tog proizlaze.

Glavni urednik mjesečnika dr. Adolf Polegubić u uvodniku se osvrnuo na Biskupsku sinodu o obitelji te je podsjetio, kako je istaknuo Papa Franjo, da prva zadaća Crkve nije davati kazne ili anateme, već naviještati Božje milosrđe, pozivati na obraćenje i voditi ljude do Gospodinova spasenja.

Tekst: Adolf Polegubić