Novom zbirkom, koju su zajedno objavili Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji i Hrvatska matica iseljenika, hrvatsko-makedonska poetesa opet briše granice između dvije domovine, Hrvatske i Makedonije

Nakon što je ovog proljeća predstavljena u Skopju, pjesnička zbirka hrvatsko-makedonske pjesnikinje Ljerke Toth Naumove “Nevidljiva vrata”, predstavljena je 18. rujna i u Društvu hrvatskih književnika.
Novom zbirkom hrvatsko-makedonska poetesa opet otvara svoju nutrinu, briše granice između dvije domovine, Hrvatske i Makedonije.
Njezina sjećanja na slavonsku ravnicu samo su sjećanja koja ostaju u prošlosti, no, sjećanje je isto kao susret, ističe Toth Naumova, ništa što živ čovjek ne može izgubiti, a što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti. U svojoj petoj knjizi na hrvatskom jeziku piše o životu između tame i svjetlosti. Otvaraju nam se nevidljiva vrata koje ne vidimo, objašnjava pjesnikinja.
Hrvatska javnost prvi put ju je upoznala 2004. godine sudjelujući na Rešetaračkim susretima pjesnika, koji okupljaju pjesnike u iseljeništvu te na Susretima književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj u Rovinju.
Iako je je u početku bila pjesnički amater, njezina poezija ne pripada amaterskome stvaralaštvu jer su stihovi kojima se predstavlja estetski na visokoj razini s prepoznatljivim poetskim diskursom, reći će kasnije kritičari, a potvrdu je dobila 2006. ulaskom u Društvo hrvatskih književnika nakon objavljene zbirke pjesama “Potisnute paralele”.
Sjeta i nostalgija za rodnim Daruvarom osjeća se u svakom njezinom stihu. Koliko dobro svoj pjesnički osjećaj prenosi hrvatskom riječju, jednako tako dobro to čini i na makedonskom pa je ostvarila ideal “simetrične dvojezičnosti”. U Društvo makedonskih književnika primljena kao pjesnikinja na makedonskom jeziku.
Završila je Ekonomski fakultet, postdiplomski studij, magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Skopju i postala magistrica ekonomskih znanosti. Specijalnost su joj poslovne financije i izrada poslovnih planova. Autorica je 50-tak znanstvenih radova iz područja ekonomije.
Za svoje pjesništvo dobila je niz prestižnih nagrada, među njima i najveću makedonsku književnu nagradu “Danica Ručigaj”(2016.) proslavivši time i 40. obljetnicu pjesničkog rada.
Toth Naumova autorica je 17. pjesničkih zbirki na makedonskom i hrvatskom jeziku. Urednica je časopisa Hrvatska riječ kojeg objavljuje Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji u kojoj je iznimno aktivna. Pjesme su joj prevođene na engleski, talijanski, francuski, turski, rumunjski, vlaški, i druge jezike. Zastupljena je u nekoliko antologija.
Zbirku “Nevidljiva vrata” zajedno su objavili Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji i Hrvatska matica iseljenika.
(glashrvatske.hrt.hr)