Natječaj za dodjelu potpore otvoren je do 28. lipnja 2013., a na njega se mogu javiti registrirane pravne osobe sa sjedištem u BiH zainteresirane za izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova te nabavu opreme za liječenje, zaštitu i očuvanje zdravlja, kao i izgradnju, obnovu i opremanje ustanova kulture i zaštitu i obnovu spomenika kulture

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspisao je javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2013. u iznosu od 20 milijuna kuna, koji je danas objavljen u tiskanim medijima u BiH.
Vlada je u proračunu za ovu godinu izdvojila 5 milijuna kuna više nego što je to bio slučaj prošle godine.
Iznos sredstava namijenjenih za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini je 20 milijuna kuna – 5 milijuna kuna više nego prošle godine, što pokazuje koliki značaj Vlada Republike Hrvatske pridaje jačanju položaja hrvatskog naroda u BiH, navodi se u priopćenju koji je medijima u BiH dostavljen iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
U priopćenju se ističe da povezivanje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini te potpora njihovu povratku i ostanku i očuvanje njihove pune ravnopravnosti predstavlja strateški interes Republike Hrvatske. Jedan od načina ostvarenja tog cilja je i financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u BiH, dodaje se u priopćenju.
Natječaj za dodjelu potpore otvoren je do 28. lipnja 2013., a na njega se mogu javiti registrirane pravne osobe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini zainteresirane za izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova te nabavu opreme za liječenje, zaštitu i očuvanje zdravlja, kao i izgradnju, obnovu i opremanje ustanova kulture i zaštitu i obnovu spomenika kulture.
Prednost u dobivanju financijske potpore imat će veći projekti koji će proizvoditi dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, programi i projekti koji se provode u partnerstvu s pravnim osobama iz Republike Hrvatske u smislu prekogranične suradnje, kao i programi i projekti koje financijski podupire lokalna zajednica, precizira se u priopćenju Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
(HRT)