Dvadesetogodišnjakinja iz Sao Paula studentica je prve godine Tekstilno- tehnološkog fakulteta u Zagrebu, čiji su pradjed i prabaka prije 100 godina s Korčule otišli u Brazil

Prigodom primitka u hrvatsko državljanstvo, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primila je Nathaliu Mocivuna Nascimento iz Brazila.
„ Sada sam napokon Hrvatica i to zahvaljujući trajnoj potpori Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske – s ponosom je rekla Nathalia i dodala kako upravo zahvaljujući toj potpori ostaje živjeti u Republici Hrvatskoj. „ Vjerujem i kako će moja obitelj koja živi u Sao Paulu uskoro doći za mnom“.
Dvadesetogodišnja Nathaliu Mocivuna Nascimento je studentica prve godine Tekstilno- tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Polaznica je programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj, kojeg provodi Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. „ Prije dolaska u Zagreb nisam znala riječi hrvatskog, a dana slušam sva predavanja i polažem ispite na hrvatskom jeziku.“ – pohvalila se Nathalia, čiji su pradjed i prabaka prije 100 godina s Korčule otišli u Brazil.
Predstojnica Krstičević čestitala je Nathaliji i pozdravila njenu odluku o ostanku u Republici Hrvatskoj. „Uistinu možemo biti zadovoljni rezultatima programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj. Sve više i više naših stipendista, Hrvata izvan Republike Hrvatske koji su treća ili četvrta generacija iseljenika, osim što nauče jezik, ostaje i živjeti u domovini svojih predaka. Stoga ćemo nastaviti unapređivati sustav učenja hrvatskog jezika kako to ne bi bila prepreka za odluku o povratku“ – dodala je predstojnica Krstičević, koja je Nathaliji poklonila knjigu „Hrvatska – zemlja i ljudi“.
Osim stipendije za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomagao je Nathaliji i u postupku dobivanja hrvatskog državljanstva.
(http://www.hrvatiizvanrh.hr)