Na ovogodišnjim Rešetaračkim susretima pjesnika nastupili su po prvi put učenici hrvatskoga jezika iz Makedonije predvođeni profesorom Vedranom Iskrom i učenici prijateljske skopske gradske općine Ilinden s profesoricom Ivanom Velinovskom Boceskom

Na ovogodišnjim Rešetaračkim susretima pjesnika nastupili su po prvi put učenici hrvatskoga jezika iz Makedonije predvođeni profesorom Vedranom Iskrom i učenici prijateljske skopske gradske općine Ilinden s profesoricom Ivanom Velinovskom Boceskom.
Tradicionalna pjesnička manifestacija u Rešetarima, 18. puta zaredom , ugostila je ovoga rujna pjesnike iz čitavog svijeta. Pjesnički susreti započeli su u sportskoj dvorani OŠ Ante Starčevića susretom mladih pjesnika osnovnih škola zapadnog dijela Brodsko-posavske županije s hrvatskim pjesnicima izvan Hrvatske.
Ivan De Villa, predsjednik društva KLD Rešetari, pozdravio je nazočne a pridružili su mu se i Jasna Aničić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Dijana Mašala Perković iz Hrvatske matice iseljenika, Tihomir Batalo ravnatelj OŠ Ante Starčevića i Anton Kikaš iz Kanade. Hrvate iz Makedonije predstavljala je pjesnikinja Ljerka Toth Naumova.
Nastupili su učenici prijateljske općine Lupak iz Rumunjske predvođeni Petrom Hateganom i mladi pjesnici iz Skopja, Tetova I Bitole, koji uče hrvatski jezik i čije su pjesme uvrštene u Zbornik, Ahil Trendafiloski, Anastasija Đorđevska, Maja Tomevska, Matea Janevska, Neda Filiposka, Matej Ivanković i Magdalena Džunkovska. Pridružili su im se i mladi pjesnici: Elena Gjeorgjievska,Teodora Gjorgjievska i Filip Simonovski iz prijateljske općine Ilinden sa svojom profesoricom Ivanom Velinovskom Boceskom.
VIII. zbornik mladih pjesnika naslovljen „Čarobna torba“ predstavila je Gabrijela Vojvodić, koja je istakla kako je Zbornik poticaj mladim pjesnicima koji žive izvan Hrvatske da pišu na hrvatskom jeziku i na taj način sačuvaju ga u svojoj sredini.
Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske financijski je podržao projekt Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji naslovljen „Sudjelovanje pjesnika iz Makedonije na 18. Rešetaračkim susretima pjesnika i omogućio da učenici hrvatskoga jezika iz Makedonije čitaju svoje pjesme na materinskom jeziku.

Tekst: Ljerka Toth Naumova

  

Potpisi pod slike:

1. Nastup učenika iz Makedonije u Rešetarima
2. Gosti i domaćini
3. Pred spomen-obilježjem Toše Proeskog u Novoj Gradišci