Debitantski recital u dvorani Weill Recital Hall legendarnog Carnegie Halla u New Yorku rezultat je njegove pobjede na audiciji ‘New York Concert Artists’ Carnegie Recital Debut’ održanoj prošle godine

Javor Bračić, jedan od najuspješnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, održao je 22. listopada svoj debitantski recital u dvorani Weill Recital Hall legendarnog Carnegie Halla u New Yorku. Ovaj nastup rezultat je njegove pobjede na audiciji ‘New York Concert Artists’ Carnegie Recital Debut’ održanoj prošle godine.
Na programu Javorova solističkog recitala bila su djela J. S. Bacha, J. Haydna, J. Brahmsa, C. Debussya, Rosalie Burrell, ali i skladba „Hommage á Bach“ hrvatskog skladatelja Davorina Kempfa.
Javor Bračić (Zagreb, 1985.) svoje glazbeno obrazovanje započeo je na zagrebačkoj glazbenoj školi Pavao Markovac u klasi profesorice Jelice Kuzmin. Studij glasovira završio je na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu u klasi Karl-Heinza Kämmerlinga, a od 2009. je na poslijediplomskom studiju na Mannes Collegeu u New Yorku u klasi Pavline Dokovske. Tijekom glazbenog školovanja pohađao je majstorske tečajeve istaknutih umjetnika, nastupao i održao recitale u Hrvatskoj, Norveškoj, Mađarskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Rusiji. Nagrade na pijanističkim natjecanjima osvojio je u Belgiji, Italiji i Hrvatskoj. Dolaskom u New York intenziviraju se njegovi nastupi i to na prestižnim pozornicama kao što su Steinway Hall, Carnegie Hall, Metropolitan Museum, Ana Tzarev Gallery, New York Historical Society. U International House New York organizira uspješan ciklus predavanja o glazbi Music Lecture Series – Javor Bračić & Friends. Objavio je nosač zvuka Tribute to Haydn. Intenzivno se bavi i komornim muziciranjem te surađuje s violisticom Antoniom Loges i pijanisticom Justine Verdier s kojima osvaja nagrade na međunarodnim natjecanjima za komorno muziciranje.
(Culturenet.hr)