U Osnovnoj školi „Vörösmarty”, gdje se već desetljećima odvija predmetna nastava hrvatskoga jezika. Polaznici predmetne nastave hrvatskoga jezika redovito sudjeluju na mjesnim hrvatskim priredbama, kazivanjem hrvatskih stihova, čitanjem na misi na hrvatskom jeziku, plesnom i pjevačkom skupinom

Počela je nova, 2016./2017. školska godina i u aljmaškoj Osnovnoj školi „Vörösmarty”, gdje se već desetljećima odvija predmetna nastava hrvatskoga jezika. Kako nam uz ostalo reče učiteljica hrvatskoga jezika Valerija Petrekanić Koszo, u prvi razred upisalo se 7 učenika. Time od 1. do 8. razreda u novoj školskoj godini imaju upno 52 učenika upisana na predmetnu nastavu hrvatskoga jezika.
Nastava je organizirana u pet skupina, što samostalnih, što spojenih, ovisno o broju učenika po razredima. Uz to popodne imaju i plesni kružok, a planiraju i uvođenje slamarske radionice, izrađivanje slamarskih radova, čestitaka i slika, kako bi uz ples i pjevanje naučili i nešto novo.
Tijekom ljeta za učenike su organizirali izlet i kupanje u Hertalanu (Magyarhertelend), a u kolovozu i u Rami (Mórahalom). Tijekom jeseni planiraju i gostovanje na Županijskom susretu hrvatskih učenika u Baćinu u listopadu, za što će uvježbati recitacije, jezične zadaće, a zatim će otpočeti i pripreme prigodnoga programa za došašće i Božić.
Dodajmo kako polaznici predmetne nastave hrvatskoga jezika redovito sudjeluju na mjesnim hrvatskim priredbama, kazivanjem hrvatskih stihova, čitanjem na misi na hrvatskom jeziku, plesnom i pjevačkom skupinom.
(glasnik.hu)