U sklopu projekta, kojega realiziraju osnovne škole iz Rešetara i Lupaka, održano je 10 radionica vezanih za hrvatski jezik i upoznavanje ovog dijela Slavonije u sklopu kojega su posjetili Eko-etno selo Stara Kapela, potom Franjevački samotan u Cerniku i Novu Gradišku

Na temelju raspisanog natječaja za suradnju sa školama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta RH je Osnovnoj školi Ante Starčevića dodijelio financijsku potporu za projekt sa spomenutom osnovnom školom iz Rumunjske.
„Naš zavičajni govor“ tema je projekta koja je osnovna poveznica i motivacija za suradnju i učenje. Učenici od 17. do 20. rujna borave u Rešetarima, a kroz projektne aktivnosti razvijaju literarne sposobnosti, čitateljski interes i kulturu. Sudjelovat će i na XVIII. Rešetaračkim susretima pjesnika koji se ovoga vikenda održali u Rešetarima – kada ovo malo mjesto okuplja mnogobrojne pjesnike i poklonike hrvatske pisane riječi iz svih krajeva svijeta.
U sklopu projekta, kojega realiziraju osnovne škole iz Rešetara i Lupaka, održano je 10 radionica vezanih za hrvatski jezik, i upoznavanje ovog dijela Slavonije u sklopu kojega su posjetili Eko-etno selo Stara Kapela, potom Franjevački samotan u Cerniku i Novu Gradišku. U TZ domaćini su im bili direktorica Dinka Matijević i magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika. Upoznale su ih ukratko s poviješću grada, institucijama, udrugama od kojih 39 rade s djecom i za djecu. Također su upoznale i sa statusom grada – prijatelja djece. Uz 8 djece iz Rumunjske i njihovih troje profesora došli su i njihovi prijatelji iz OŠ Ante Starčevića Rešetari, ravnatelj Tihomir Batalo, ali i Diana Mašala Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika, kao i Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine HMI-ja.

Fotogalerija