Napretkov svečani božićni koncert bit će održan 21. prosinca u 20 sati u sarajevskom Narodnom kazalištu

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i ove godine tradicionalno upriličuje Božićne dane. Zapravo, tradicionalnim memorijalom u znak sjećanja na 7 stradalih planinara iz Beograda, Zemuna i Sarajeva, koji su se smrznuli 1962. godine, ovogodišnja je kulturno-sportska manifestacija već započela 29. studenog uz sudjelovanje 96 planinara iz regije. Usto, Napretkovi će planinari 9. prosinca, penjanjem planinarskom stazom feratom „Prof. dr. Josip Fleger“ proslaviti 19. obljetnicu obnove HPD „Bjelašnica 1923“
Istoga dana, 9. prosinca u 11 sati u sarajevskom Kamernom teatru bit će promovirana knjiga Kulturalno pamćenje prof. dr. Vande Babić. O knjizi će govoriti prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Franjo Topić i autorica. Nakon predstavljanja ovoga značajnoga djela, HKD će predstaviti izložbu Napretkova izdanja 1990 – 2015. godine, koja slikom i riječju govori o izdavačkoj djelatnosti Društva od obnove.
Budući Napretkovi božićni dani znani i po svojim sportskim događanjima, i ove će se godine, 16. i 17. prosinca, na nogometnim terenima hotela Delminijum igrati Dječji malonogometni turnir, dok će se teniski veterani 16. prosinca natjecati u Teniskom centru Koševo. Središnji sportski događaj ipak je Napretkov međunarodni božićni turnir u šahu, koji se već tradicionalno 17. prosinca igra u sarajevskom hotelu Saraj.
Likovni annale bit će otvoren 18. prosinca u 19 sati u Maloj galeriji Sv. Ante na Bistriku uz sudjelovanje brojnih slikara, ponajprije onih iz Napretkove udruge likovnih umjetnika.
A događaj koji svi čekaju s najvećim nestrpljenjem je Napretkov svečani božićni koncert, 21. prosinca u 20 sati u sarajevskom Narodnom kazalištu. Ove je godine Napredak, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u BiH, okupio vrhunske operne soliste koji će tradicionalno nastupiti uz orkestar Sarajevske filharmonije kojim će ravnati Nada Matošević Orešković. Gledatelji će uživati uz prvakinju zagrebačke Opere Adelu Golac Rilović, prvaka zagrebačke Opere Ljubomira Puškarića, člana Opere sarajevskog Narodnog kazališta Ivana Šarića, jednu od najtalentiranijih sopranistica s ovih prostora, Napretkovu bivšu stipendisticu Vedranu Šimić. Uz to, za pravo blagdansko raspoloženje pobrinut će se i sarajevski Kamerni mješoviti hor „Lola“, pod ravnanjem Josipa Katavića.
(http://hkdnapredak.com/)