Napretkovci će imati privilegiju sudjelovati na posebnoj audijenciji kod pape Franje. Hodočasnici će obići i sva najvažnija mjesta u Vječnom gradu i sudjelovati na papinom Angelusu u nedjelju. Navečer će imati misu na hrvatskom u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Većina će odsjesti u hrvatskom gostinjcu Domus Croata

Na poziv Napretkovih prijatelja iz Italije Movimento Cristiano lavoratori (MCL – Pokret kršćanskih radnika), Napretkovci će imati privilegiju sudjelovati na posebnoj audijenciji kod pape Franje u subotu, 16. siječnja 2016. u 11 sati.
MCL i HKD Napredak surađuju već godinama organizirajući razne konferencije u zemljama jugoistočne Evrope. Prošle godine su organizirali konferencije u Podgorici, Beogradu i Zagrebu. Ove godine će organizirati konferencije o socijalnom i religioznom dijalogu u Splitu i Tirani. MCL je pomogao u izgradnji Multimedijalnog doma za dijalog i pomirenje na Trebeviću. Uz 90 Napretkovaca iz BiH, Hrvatske, Austrije i Crne gore na audijenciji će biti simbolički prisutan i katolički patrijarh Jeruzalema mons. Fouad Twal.
Napredak će Svetom ocu, uz ostalo, predati sliku posljednje bosanske kraljice Katarine, koja je pobjegla pred Turcima i predala Bosnu na čuvanje papi. Kraljica Katarina je pokopana u Rimu u crkvi Ara Coeli i napretkovci će obići grob službenice Božje kraljice Katarine. Sliku je uradio poznati bh slikar Anto Mamuša iz Novog Travnika.
U sklopu ovog hodočašća idu u Rim i svećenici Vrhbosanske nadbiskupije i Franjevačke provincije: mons. Franjo Topić, mons. Marko Cvitkušić, mons. Mato Janjić, don Ivan Ravlić, fra Ćiro Lovrić i fra Pavo Vujica koji slave 40 godina misništva.
Svi hodočasnici će nakon Papine audijencije proći kroz Sveta vrata i onda imati zajedno misu u bazilici Sv. Petra koju će predvoditi nadbiskup Napulja kard. Crescenzio Sepe. Hodočasnici će obići i sva najvažnija mjesta u Vječnom gradu.
Sudjelovat će na papinom Angelusu u nedjelju i navečer će imati misu na hrvatskom u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Većina će odsjesti u hrvatskom gostinjcu Domus Croata.
(Napretkova press služba)