U organizaciji HKD Napredak, u KŠC sv. Josip u Sarajevu, održat će se 19. i 20. rujna konferencija mladih (članova Napretka i bivših stipendista), u povodu 25 godina obnove rada društva.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak nastalo je od Hrvatskog potpornog društva za potrebne đake srednjih i visokih škola iz Bosne i Hercegovine, osnovanog u Mostaru 1902. i Hrvatskog društva za namještanje djece u zanate i trgovinu, osnovanog u Sarajevu 1902. Kako su oba društva imala gotovo identične ciljeve i zadatke, a to su pomaganje đacima i studentima, 1907. godine ujedinjuju se i djeluju pod zajedničkim imenom NAPREDAK. Napredak je do zabrane rada 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16 000 đaka i studenata, a od svoje obnove 1990. podijelio je preko 2850 stipendija.
Kako je osnovni i prvobitni cilj od osnivanja Napretka bio, i ostao, stipendiranje mladih i talentiranih studenata, organiziranje konferencije mladih, na kojoj će sudjelovati preko 200 mladih iz cijele BiH, najbolji je način da HKD Napredak obilježi 25 godina od obnove rada. Konferencija predstavlja projekt od značaja za kulturu u Sarajevu, kao i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.
Mladi bivši Napretkovi stipendisti koji su zainteresirani aktivno sudjelovati u programu konferencije mogu se javiti na broj telefona 033/222-876.
(hkdnapredak.com)