HKD Napredak obilježava 115. obljetnicu utemeljenja retrospektivnom izložbom izdanja Društva iz fonda Knjižnice, a vezanih uz djelovanje HKD Napredak od njegove obnove 1990. godine do 2015. godine

Hrvatsko kulturno društvo Napredak poziva na svečano otvorenje izložbe „Napredak: 1990.-2015.“, koje će se održati u utorak, 12. rujna u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak nastalo je ujedinjenjem dvaju društava utemeljenih 1902. u Mostaru i Sarajevu s gotovo identičnim ciljevima – pružanje potpore obrazovanju mladih. Nakon ujedinjenja 1907. djeluje kao jedinstveno društvo pod zajedničkim imenom Napredak, sa sjedištem u Sarajevu. Društvo je do 1949. školovao ili potpomogao školovanje približno 16 000 đaka i studenata, među kojima su bili i književnik Ivo Andrić i kemičar Vladimir Prelog, poznati dobitnici Nobelove nagrade, ali i mnogi drugi slikari, pjesnici i ostale osobe koje su bitno pridonijele kulturnomu i znanstvenomu nasljeđu ovoga područja.

Novija povijest Napretka bilježi se od njegove obnove 1990. godine, a od tada do danas svojim aktivnostima ovo je društvo ostvarilo čak 9333 programa u području kulture, dodijelilo više od 2850 stipendija i potpora te objavilo više od 530 knjiga. S više od 20 000 članova u 56 podružnica u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, društvo Napredak predstavlja bitno kulturno i intelektualno stjecište koje daje snažan doprinos izgradnji boljega i naprednijega društva te pruža zoran primjer njegovanja vlastitoga identiteta kojim se ne stvaraju neprijatelji, već izgrađuje kultura pluralizma i svake vrste raznolikosti.

Stogodišnjicu svojega postojanja 2002. godine HKD Napredak svečano je obilježilo upravo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nastavno na spomenutu suradnju, kao i na podatak da 2017. godine HKD Napredak obilježava 115. obljetnicu svojega utemeljenja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će otvorena retrospektivna izložba izdanja Društva iz fonda Knjižnice, a vezanih uz djelovanje HKD Napredak od njegove obnove 1990. godine do 2015.
(hkdnapredak.com)