Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Središnjica Sarajevo, organizira uskrsni koncert u crkvi Sv. Josipa. Nastupit će Komorni zbor „Ivan Filipović“ iz Zagreba i Gudački orkestar Muzičke akademije iz Sarajeva

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Središnjica Sarajevo, organizira svečani uskrsni koncert koji će se održati 11. travnja u crkvi Sv. Josipa u 19,00 sati. Na koncertu će nastupiti Komorni zbor „Ivan Filipović“ iz Zagreba i Gudački orkestar Muzičke akademije iz Sarajeva.
Komorni zbor „Ivan Filipović“ uspješno djeluje 17 godina i jedan je od najuspješniji a capella amaterskih ansambala u Hrvatskoj. Glavna odlika ovog zbora je visoka vokalno-tehnička i estetska razina interpretacije, te antologijski odabir u izvedbenom pogledu iznimno zahtjevnog komornog repertoara. Godine 2003., Zbor je izdao CD naslovljen „ A capella“. Izvedbe skladbi starih majstora i suvremenih skladatelja, pohranjene na ovoj ploči, ilustracija su tonskog senzibiliteta, stilske suptilnosti i komorno profinjenog muziciranja. Goran Jerković je osnivač, dirigent i umjetnički voditelj Zbora. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a glazbeno se usavršavao u Njemačkoj. Kao dirigent Komornog zbora dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj (Zagreb i Split), Rimu, Veroni, Bremenu, Budimpešti. Zbor je također dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja.
Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu djeluje pri Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru od 2000. godine . Inicijatori formiranja orkestra su tadašnji dekan i profesor violine Faruk Sijarić, te profesor violončela Yevgeny Xaviereff. Već petu godinu zaredom umjetničko vodstvo preuzima docentica Belma Alić. Ansambl čine studenti gudačkog odsjeka prvog i drugog ciklusa studija koji imaju izraziti afinitet prema komornom muziciranju.
(hkdnapredak.com)