Od 1. do 10. rujna Jadranom će na Brodovima znanja ploviti svjetski poznati znanstvenici iz hrvatske i inozemstva

Povodom održavanja 13. Međunarodne znanstvene škole biofizike na floti od šest brodova, uključujući hrvatski nacionalni školski brod Kraljica mora od 1. do 10. rujna 2016. svjetski poznati znanstvenici iz hrvatske i inozemstva plovit će Jadranom na brodovima znanja.

Međunarodna škola biofizike je desetodnevni skup s 35 godišnjom tradicijom koji ima za cilj prenijeti najnovije trendove u biofizici (nano i biotehnologiji) na nove generacije mladih znanstvenika.

Škola okuplja 120 sudionika, mladih znanstvenika i 20 predavača iz ukupno 28 država, od čega su najzastupljeniji sudionici iz Hrvatske (13), Švicarske (11), Velike Britanije (9) i Njemačke (9). Tijekom trajanja škole, 22 predavača, vrhunska svjetska znanstvenika iz različitih područja bio i nano-znanosti, prenose najnovije svjetske znanstvene trendove u nesvakidašnjem okruženju koje napušta klasične okvire predavaonice.

Svi sudionici škole putuju na floti od šest brodova na relaciji Split-Zadar te posjećuju i rade na više lokacija duž Jadranske obale: Split, Šibenik, Dugi otok, Zadar, Rogoznica i Stari Grad (Hvar). Ovaj skup se dodatno otvara javnosti održavanjem svojih večernjih aktivnosti na otvorenom prostoru gradskih riva te dovodi kongresni turizam na udaljenije i manje otoke.

Predavači na ovom znanstvenom skupu su vrhunski svjetski stručnjaci čiji se znanstveni radovi objavljuju u najprestižnijim svjetskim časopisima, kao što su Science, Nature, Cell, ali i vode ka najvažnijim tehnološkim iskoracima 21. stoljeća. Tu su i ponajbolji hrvatski znanstvenici iz zemlje i dijaspore: Nenad Ban, Antonio Šiber, Iva Tolić, Ana Sunčana Smith, Bojan Žagrović, Zvonimir Dogić, Mario Cindrić…

Predavači obrađuju teme koje se kreću od primjene nanotehnologije za iščitavanje ljudskog genoma do biotehnologije i pametnog dizajna lijekova.
(vidi.hr/I.S.)