9. kolovoza, nakon svete mise koja je služena u crkvi Sv. Nikola Tavelić u St. John’s Parku, narodno veselje i proslava 20. obljetnice Vojno-redarstvene akcije “Oluja” održana je u prepunoj dvorani HK Kralj Tomislav u Edensor Parku.

Svečanosti su prisustvovali mnogi ugledni gosti, među njima i gosti iz Hrvatske – Stiv Culej, dopredsjednik udruge veterana Specijalne policije iz Domovinskog rata, te Božo Zadro, predsjednik Udruge 4. Gardijske brigade. Pored njih, svečanosti su prisustvovali Hrvoje Petrušić, gen. konzul RH, i Jasna Ruby, konzulica I reda, svećenici Hrvatskih katoličkih centara iz Sydneyja i Wollongonga, predsjednici hrvatskih klubova i udruga kao i predstavnici hrvatske medije i sponzori proslave.

Program je otvoren izvođenjem australske i hrvatske himne, a zatim je Tomislav Lerotić, predsjednik HK Kralj Tomislav pozdravio goste u ime domaćina ove svečanosti.
Tom prilikom prikazan je i dirljivi film o Oluji u kojemu je novinar Petar Malbaša profesionalno iznio niz potresnih detalja o događajima koje je i sam doživio. Zatim je prisutnima govorio gost iz Hrvatske Stiv Culej, dopredsjednik udruge veterana Specijalne policije iz Domovinskog rata koji je iznio niz sjećanja iz onih burnih dana prije i za vrijeme Oluje. Slijedeći govornik bio je Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade koji je biranim riječima prikazao gostima sliku mnogih iskustava koja su se događala tih ratnih dana.

Ugodno iznenađenje naglasio je voditelj programa Jozo Brkić, koji je stigao s gostima iz Hrvatske, a to je bio telefonski pozdrav Josipe Rimac, gradonačelnice grada Knina koja je tom prilikom pozdravila sve goste u dvorani i čestitala – Dan “Oluje”. Gradonačelnica Rimac je pohvalila i pokrovitelja izgradnje spomenika dr Franje Tuđmana koji je otkriven na kninskoj tvrđavi na dan Oluje, a nakon čega su mu gosti iz Hrvatske uručili prigodan poklon. Pored toga, gradonačelnica Rimac poslala je i poklon-barjak veličine 9 metara hrvatskim klubovima, a što je bilo posebno pozdravljeno od prisutnih gostiju. Ujedno su predsjednici hrvatskih klubova primili i poklon DVD-kasetu filma o Oluji koju je snimio novinar Petar Malbaša.

Na kraju ovog ceremonijala izmjene poklona, uslijedio je govor Hrvoje Petrušića, generalnog konzula RH u Sydneyju, koji je vrlo emocionalno iznio svoja sjećanja na dane Vojno-redarstvene akcije “Oluja”, kao i na dane kada je počeo svoju diplomatsku službu u Sydneyju 1993. godine – u vrijeme Domovinskog rata. Njegov govor mnoge je vratio u one ratne dane, jer ne smijemo zaboraviti, naglasio je gen. konzul Petrušić, Hrvati Sydneyja i Australije mnogo su pomogli – materijalno i moralno, a mnogi su i sami bili učesnici hrvatskih postrojbi te su se nakon Domovinskog rata vratili svojim obiteljima u Australiju.

Nakon bogatog govornog programa uslijedilo je narodno veselje uz hrvatski glazbeni sastav “Budilice”. I kako su nam rekli gosti -Culej i Zadro – bila je uistinu slavljenička atmosfera kao u Kninu. A i sami smo to zaključili, obzirom na punu dvoranu i veselje u glazbu i ples.

A slijedećeg petka, 14. kolovoza, u HD Sydney u Punchbowlu gosti iz Hrvatske – Stiv Culej i Božo Zadro održali su otvorenu javnu tribinu pod naslovom “Hrvatska od Domovinskog rata do danas”.

Tekst i fotografije: Franjo HARMAT

       

Potpisi pod slike:

1 – stol s počasnim gostima na proslavi Oluje
2 – Stiv Culej za vrijeme govora
3 – Božo Zadro izlaže svoja sjećanja o iskustvima za vrijeme Domovinskog rata
4 – stol s počasnim gostima
5 – gosti iz Hrvatske sa Markom Franovićem, jednim od sponzora spomenika dr. Franje Tuđmana
6 – predsjednici hrvatskih klubova i gosti iz Hrvatske s poklon DVD- kasetama filma novinara P. Malbaše
7 – Hrvoje Petrušić, gen. konzul RH za vrijeme govora
8 – nakon govornog programa uslijedilo je narodno veselje uz “Budilice”