Najboljim je proglašen debitantski film Dubravke Turić Belladonna snimljen u produkciji Spiritus movensa. Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov i Nada Đurevska, a ostale igraju Lana Barić, Dražen Kühn i Anita Matković

Na svečanoj dodjeli nagrada, kojom je u subotu navečer završeno 72. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, debitantski film Dubravke Turić Belladonna snimljen u produkciji Spiritus movensa proglašen je najboljim kratkometražnim filmom u sekciji Horizonti, priopćio je HAVC
‘Stvaranje ovoga filma bilo je prekrasno iskustvo, a već samo uvrštavanje u program Mostre bilo je priznanje za sav trud. Kada selekcija kulminira i nagradom, osjećaj je zaista neopisiv. Sada samo želim uživati u ovim lijepim trenucima,’ izjavila je Dubravka Turić, cijenjena montažerka brojnih filmskih i televizijskih naslova (Kosac, Mjenjačnica, Svlačionica), koja se u Belladonni prvi puta okušala u filmskoj režiji. Nagradu, koju je posvetila svome ocu, dodjelio joj je peteročlani žiri kojim je predsjedavao redatelj Jonathan Demme (Kad jaganjci utihnu).
Belladonna je kratkometražni film o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov i Nada Đurevska, a ostale igraju Lana Barić, Dražen Kühn i Anita Matković. Producentica filma je Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus movens, za promociju i plasman zadužena je Ivana Ivišić iz tvrtke za promociju i distribuciju Everything Works, direktor fotografije je Branko Linta, Dubravka Turić ujedno je i scenaristica i montažerka filma, a snimanje tona odradio je Hrv oje Petek. Film je sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar.
Podsjetimo, Belladonna je uvrštena u program Horizonti, natjecateljsku sekciju Mostre posvećenu otkrivanju novih kinematografskih trendova i redateljskih imena, a koja uključuje dugometražne i kratkometražne naslove. U sklopu istoga programa prošle je godine također nagrađen jedan hrvatski film – Takva su pravila Ognjena Sviličića, koji je Emiru Hadžihafizbegoviću donio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. Ove je godine u programu Horizonti premijerno prikaz ana i Trema, grčko-francusko-hrvatska koprodukcija redatelja Yorgosa Zoisa iza koje stoje i hrvatske kuće Jaako dobra produkcija u suradnji s Nukleus filmom.
Najboljim dugometražnim filmom u sekciji Horizonti proglašen je Free Indeed redatelja Jakea Mahaffyja, a Zlatni lav dodijeljen je filmu From Afar redatelja Lorenza Vigasa.
(HAVC)