Ovogodišnji dobitnik Nagrade Marin Soljačić, koja se dodjeljuje maturantu koji postigne najbolji rezultat iz testa matematike na A razini i fizike i uz koju ide i pet tisuća dolara, ove je godine Nikola Jalšenjak iz XV. zagrebačke gimnazije

Ovogodišnji dobitnik Nagrade Marin Soljačić, koja se dodjeljuje maturantu koji postigne najbolji rezultat iz testa matematike na A razini i fizike i uz koju ide i pet tisuća dolara, ove je godine Nikola Jalšenjak iz XV. zagrebačke gimnazije.
Na ovogodišnjem ljetnom roku državnu maturu polagalo je 35.527 učenika. Od toga 12.977 gimnazijalaca i 17.638 strukovnjaka. Ispitima Državne mature 2015./2016. pristupilo je nešto više od 35 tisuća učenika, a čak 108 njih ispite je riješilo sto posto, pokazali su rezultati Državne mature predstavljeni na konferenciji za medije u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Zagrebu. Državna matura 2015./2016. provedena ja regularno i profesionalno i prema pravilima struke, istaknuto je na konferenciji za novinare.
Od izbornih predmeta najmanje učenika ove je godine polagalo glazbenu umjetnost – njih 14, a najviše fiziku – ukupno 9094 učenika. Na drugom mjestu izbornih predmeta bila je biologija, a na trećem politika i gospodarstvo, koje je polagalo 7159, odnosno 6396 učenika. Državnu maturu nisu položila 222 učenika. Čak 108 učenika riješilo je ispite sto posto, a 41 učenik riješio je jedan ispit više razine u potpunosti, dok su četiri učenika u potpunosti riješila dva ispita više razine.
Među onima koji su pojedine ispite riješili 100 posto bili su i maturanti Josip Babok i Marco Fraccaro. Maturant Josip Babok gotovo je za rubriku – vjerovali ili ne. Završio je Tehničku strukovnu školu u Bjelovaru, smjer elektrotehničar, informatiku je imao samo dvije godine, a ispit iz tog predmeta riješio je 100 posto. Informatikom se bavim od malih nogu, sam učim, čitam literaturu, rekao je.
Maturant Marco Fraccaro iz Prirodoslovne gimnazije riješio je višu razinu ispita iz matematike sa 100 postotnim uspjehom. Rekao je da želi upisati FER u Zagrebu, što će i uspjeti jer je i sve ostale predmete riješio odlično. Zato je, osim za knjigu, bilo malo vremena za hobije, kazao je Marco. (Hina/HRT)