Fotografkinji koja je doktorirala na prestižnoj praškoj FAMU Nagradu iz područja umjetnosti dodijelio joj je ovogodišnji XXVI. Sarajevski sajam knjige za djelo ‘Rat slikama – suvremena ratna fotografija’ u izdanju Algoritma

Sandra Vitaljić dobitnica je Nagrade iz područja umjetnosti koju joj je dodijelio XXVI. Sarajevski sajam knjige 2014. za djelo ‘Rat slikama – suvremena ratna fotografija’ u izdanju Algoritma. Djelo se dotiče različitih slikovitih manipulacija ratnom fotografijom kroz povijest, komentira i inovacije digitalizirane fotografije, a posebno se osvrće na manipulacije fotografijama tijekom ratova proizišlih iz raspada Jugoslavije.
Knjiga postavlja ključno pitanje o vjerodostojnosti fotografskih slika u funkciji dokumenta. ‘Rat slikama – suvremena ratna fotografija’ je knjiga koju čini sjajan analitički tekst – autoričin praški doktorat koji je za ovu priliku temeljito prerađen – ekskluzivni intervjui s 10-ak istaknutih ratnih fotografa i bogatstvo ilustracija od 200-tinjak fotografija i reprodukcija novinskih stranica i snimaka.

KRITIKA KNJIGE Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

Sandra Vitaljić poznata je fotografkinja koja je doktorirala na prestižnoj praškoj FAMU, a danas radi na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nedavno je osvojila glavnu nagradu na natječaju T-HTnagrada@msu.hr za svoju instalaciju fotografija nazvanu ‘Voljena’.
Instalacija je nastala je nakon dugogodišnjeg praćenja novinskih napisa i policijskih izvješća o ubojstvima u partnerskim vezama, a fotografije prikazuju ozljede na tijelu i organima koje su dovele do smrti.
(tportal.hr)